Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Restaurace s duší. Místo prvorepublikového kina dnes najdete stejnojmenný podnik Alma

Jaká jídla by vám doporučil šéfkuchař Petr Židek? Jako předkrm hovězí tatarák s fermentovanou rebarborou a emulzí z hovězího garumu (ano, hádáte správně, garum je z Goodloku Pavla Fuchse, o kterém jsme také psali v tématu čísla). Oblíbený hlavní chod je pak vykoštěný český platýz s medvědím česnekem a čerstvým salátem z jihočeské ekologické farmy Kveteto. foto: Alma

Aby se vám do podniku vraceli lidé, musí mít duši. To nově otevřená restaurace, kavárna, vinný bar a obchod Alma v pražské ulici V Jirchářích blízko Národní třídy rozhodně má. Ostatně, byl by to od jejích zakladatelů docela risk, kdyby neměla. Název alma, španělsky duše, k tomu přece jen zavazuje.
  11:00

Když jste si chtěli ve 30. letech minulého století v Praze zajít do kina, nebylo třeba dlouze hledat. Jen v hlavním městě jich bylo v té době, zlaté éře filmu, něco kolem stovky. Mnohé z nich se nacházely na tzv. zlatých filmových křížích: jeden z nich byl v okolí Václavského náměstí, druhý poblíž ulice Na poříčí a Hybernské. Poslední významný hrozen biografů se pak nacházel v blízkosti ulice Na Perštýně.

Bylo tu luxusní kino Adria, později kino Moskva, kino Olympik, Cinema Vlasty Buriana, Kino Skaut. Pak také Kino Louvre, Metro, Perštýn, biograf U Vejvodů nebo kino Alma. Poslední zmíněné bylo otevřeno ve 20. letech a ještě v letech 60. se v něm promítaly filmy od oscarového italského režiséra Federica Felliniho. „Viděl jsem tam Silnici, Darmošlapy a další starší Felliniho filmy,“ vzpomínal v pořadu Mozaika Českého rozhlasu filmový kritik Josef Vomáčka.

Restaurace Alma

Stejně jako další zmíněná kina se ale ani Alma nedožila současnosti a z původních prostor se brzy po uzavření stal filmový fundus, později pak soukromé filmařské studio. Zdaleka největší proměny se ale prostor dožívá dnes. Nedávno v přilehlých budovách vznikl hotel Cube, místo navíc před několika dny ožilo díky novému (a neskrývaně ambicióznímu) gastronomickému projektu. Jmenuje se Alma, stejně jako původní prvorepublikové kino.

„Přestože jsme v blízkosti hotelu, rozhodně se nejedná o hotelovou restauraci,“ ubezpečuje mě o jedné části projektu brand manažer Štěpán Klíma a připomíná, že podnik Alma rozléhající se v ulicích V jirchářích a Křemencova má částí mnohem víc: hlavní je restaurace s otevřenou kuchyní postavená podle návrhu architektonického studia NEUHĀUSL HUNAL, kam se vejde 80 lidí. Součástí projektu je ale i sympatická kavárna, kde dostanete výběrovou kávu a čerstvé pečivo, obchod s vínem Alma Wines a vinný bar ve vnitrobloku. Ten najdete v budově, kde se dříve nacházela jedna z místních jircháren na zpracování kůže. Odtud je ostatně odvozen název ulice.

Zvučná jména

Tím ale nekončíme. V nově zrekonstruovaném objektu najdeme také bar, místnost na zrání masa, fermentárnu a prostor pro soukromé vinné akce. Tedy vlastně všechno, co potřebujete, abyste na jednom místě mohli strávit bez problému celý den, a to od ranního cappuccina až po večerní skleničku naturálního vína. S tím posledním zmíněným prostorem ale ještě předbíháme, Alma se naostro otevřela teprve před pár dny a další části podniku se budou rozbíhat postupně.

V restauraci, kde vládne kuchař Petr Židek a Michal Daněk (kuchaři známí z nomádského projektu Ze Mě), už oheň - jeden ze zásadních kuchařských motorů zdejší restaurace - ale hoří naplno. Celý koncept zaštiťuje Vojtěch Václavík, spolumajitel a kuchař z úspěšných bister a pekáren Kro. A nabídka?

Založená zejména na české kuchyni s moderním twistem. Na menu tak najdete například grilovaného pstruha s omáčkou beurre blanc, stařený vepřový řízek na kosti s kedlubnou, chřestem, holandskou omáčkou s ciderem z Utopie, steak ze stařené květové špičky s mangoldem a katsobushi z mrkve. „Nejsme žádný naškrobený fine-dining. Skládáme jednoduchá jídla a chceme, aby v nich jednotlivé suroviny měly prostor vyniknout,“ říká šéfkuchař Petr Židek s tím, že společným jmenovatelem všech položek na menu je sezónnost a nabídka spřátelených farmářů.

Jako dezert si v Almě můžete objednat buchtičku v krému s jahodovými povidly a medem nebo třeba jahodovo-rebarborový sorbet s olejem z mařinky vonné. K tomu pak doporučujeme jeden z místních drinků, pod kterými je podepsaný barman Pavel Sochor. Ten kromě Kro v Karlíně působil například ve vyhlášeném a cenami ověnčeném edinghbourgském baru Panda & Sons.

Stejně jako v bistrech Kro, které by se měly v následujících měsících ještě rozrůst, tu na vás, alespoň co se týče drinků - čeká specialita: točené koktejly rovnou ze sudu. Například negroni. „V únoru jsme byli se všemi z Almy v Londýně a navštívili jsme společně aktuálně druhý nejlepší bar světa Tayēr + Elementary, kde úřaduje český barman Alex Kratěna. Bavilo nás, že většina nabízených drinků jsou namixované dopředu. Nevadí, že máte plný podnik, zákazník dostane drink do dvou minut, příprava nedělá hluk a všichni dostanou naprosto stejný produkt. Myslíme si, že žonglování s barmanskými shakery už nikoho nebaví,“ komentuje Štěpán Klíma.

Další specialitou tu bude místní fermentárna, kterou vede Dragan Bogdanović. Kromě kvašených výrobků, které mají minimalizovat odpad kuchyně, bude v Almě bývalý sommelier La Degustation Bohême Bourgeoise odpovídat za výběr vína. Většina vinného lístku pochází z kurátorované nabídky vinného importéra a wine clubu Alma wines, který do Česka dováží zahraniční vína od menších, prověřených vinařů.

Za projektem (pojmenovaným podle svého dnešního výdejního místa), stojí nejen Štěpán Klíma, ale i Daniel Tuháček z holešovické vinárny [Sedmička], spolumajitelé podniků Kro Petr Němec a Vojtěch Václavík, ale také výrazná persona táborské gastro a vinné scény Jan Čulík.

Jak se projektu Alma daří naplňovat ambice, že „není potřeba otevírat průměrné restaurace, protože jsou to právě ony, které končí jako první“, si už můžete pár dní vyzkoušet na vlastní kůži. A to v případě restaurace, kavárny a vinného baru v prostorách bývalé jirchárny nabývá zábavné symboliky.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!