130 let
Štedrovečerní večeře

Štedrovečerní večeře | foto: Lidovky.cz

České Vánoce: kapr se salátem je klasika

Jídlo
  •   7:00
Nejvíce tradic a původních zvyků u nás stále přetrvává ve vztahu k slavnostní štědrovečerní večeři. Samotný původ bohaté hostiny sahá až do středověku. Takřka neotřesitelnou pozici má na českém štědrovečerním stole kapr doplněný bramborovým salátem.

Přitom kapr se jako vánoční jídlo objevil až v 19. století a bramborový salát k nám přišel z Ruska po druhé světové válce.

"Postavení kapra je i nadále dominantní. Češi ale začínají experimentovat a zkouší nové recepty na jeho úpravu. Tradiční obalované podkovy doplňují kapří filety nebo ryby upravované v páře," říká Petr Engliš, manažer informační kampaně Ryba domácí, která usiluje o navýšení konzumace českých ryb. Podle Engliše si cestu na vánoční stůl našly v poslední době také štiky a candáti.

Lehký bramborový salát podle šéfkuchaře Romana Pauluse

Budete potřebovat: 500 g salátových brambor * 200 ml silného kuřecího vývaru * 50 ml rostlinného oleje * 100 g červené cibule * 30 g plnotučné hořčice * sůl, ocet, pepř

Nalehko. Zkusit pro změnu verzi bez majolky radí Roman Paulus z Alcronu.

Příprava: Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a ještě teplé nakrájíme na kolečka. Veškeré suroviny přidáme k bramborám a přelijeme teplým vývarem. Necháme marinovat a občas zamícháme. Před podáváním je dobré salát ochutnat a znovu dochutit. Salát nemá být moc hutný, ale spíše řídký. Podáváme ke smaženému kaprovi s citronem.

Chcete experimentovat? Zkuste jiný bramborový salát. Tady je 5 variací salátů podle našich nejlepších šéfkuchařů.

Recepty najdte ZDE.

"Po pravdě řečeno, tradiční české vánoční menu předpokládá poměrně slušnou kulinární zdatnost. Celé ho uvaří pouze lidé, kteří se tomu v rodině naučili," uvažuje food blogger Martin Kuciel. Podle něj se objevují vylepšení, třeba nahrazení majonézy v bramborovém salátu bílým jogurtem.

Klasika: bramborový salát s okurkovým lákem

Ingredience: * 400 g salátových brambor, varný typ A * 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel nebo pastiňák) * 4 vejce * 4 sterilované okurky * 50 g sterilovaného hrášku * 1 cibule * majonéza * plnotučná hořčice * sůl * pepř * lák z okurek

Štědrovečerní večeře se neobejde bez dobrého bramborového salátu.

Postup: Brambory ve slupce a kořenovou zeleninu uvaříme doměkka, vejce natvrdo. Vše nakrájíme na malé kostičky, přidáme nadrobno nasekanou cibulku a nakrájené okurky, majonézu, hořčici, sůl a pepř. Případně přilijeme trochu láku z okurek. Lehce promícháme a poté ochutnáme a podle potřeby dochutíme. Necháme odležet v chladu nejméně dvě hodiny aby se jednotlivé chutě spojily.

Doba přípravy: 45 minut + odležení nejméně dvě hodiny

Klasika: smažený kapr

Ingredience: * 4 filety z kapra * 4 vejce * 500 g strouhanky * sůl * rostlinný olej * mléko

Postup: Pokud můžete, namočte očištěné a naporcované kapří maso do mléka. Ponechte ho tam několik hodin, ideálně přes noc. Mléko maso zjemní a zbaví ho typického rybího pachu. Naložené maso pečlivě osušte. Obalte v rozšlehaných vejcích se solí a poté ve strouhance. Rozpalte olej na vyšší teplotu a smažte maso z každé strany zhruba pět minut dozlatova. Po usmažení položte kousky masa na kuchyňskou utěrku, která odsaje přebytečný tuk.

Doba přípravy: zhruba 30 minut + čas na naložení masa

Autoři: Lidovky.cz, Ludmila Hamplová