Fritaja s tartufima
(2 osoby)
Míchaná vejce s istrijským černým lanýžem; pokud neseženete lanýže, zkuste vajíčka zakápnout alespoň lanýžovým olejem.
Ingredience:
- 6 ks vejce
- 8 g lanýž
- 10 g lanýžové máslo
- 2 ml olivový olej
- sůl, pepř
Rozšleháme vejce, přidáme sůl, pepř a 4g nastrouhaných lanýžů. Na mírně rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a máslo, pak vlijeme vejce a mícháme do krémové konzistence. Přendáme na talíř a nastrouháme zbytek lanýžů.
Fuži s tartufima
(2 osoby)
Tradiční istrijské těstoviny s černým lanýžem. Typické těstoviny mají tvar rourek, které jsou nařezané uhlopříčně .
Ingredience:
- 160 g Fuži těstoviny
- 10 g lanýž
- 20 g lanýžové máslo
- 20 g parmezán
- 250 ml zeleninový vývar
- 15 g francouzské máslo
- sůl, pepř
Sušené těstoviny vaříme v solené vodě 10-12 min. Do mírně rozpálené pánve nalijeme zeleninový nebo slepičí vývar, dále francouzské máslo, 5g lanýžů, sůl a pepř. Poté přidáme vařené těstoviny, lanýžové máslo a parmezán, vše prohazujeme do krémové konzistence.
Hotové těstoviny dáme na talíř a nastrouháme zbytek lanýžů.
Brudet z mořských ryb
(2 osoby)
Jde o jakýsi „guláš“ z mořských ryb, který má nespočet variací. S rybami lze samozřejmě experimentovat či je obměňovat podle toho, co je dostupné.
Ingredience:
- 100 g Oslič (Hejk)
- 100 g Orada (Pražma)
- 100 g Pagar (Pražman)
- 100 g Škarpina (Ropušnice)
- 200 g cibule
- 250 g konzervovaná loupaná rajčata
- 10 g česnek
- 200 ml bílé víno
- 3 ml vinný ocet
- 20 g hladkolistá petržel
- sůl, pepř
V hluboké pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli a česnek. Poté přidáme rozmačkaná rajčata, víno, ocet, sůl a pepř. Vše promícháme, uvedeme do mírného varu. Na větší kousky nakrájené ryby opatrně vkládáme do vroucí omáčky a vaříme na mírném ohni 13 minut. V průběhu vaření ryby nemícháme, aby se nerozpadly. Nakonec přidáme nasekanou petržel a ihned servírujeme.
Kremšnita
(10 porcí)
Křupavé listové těsto na spodu i nahoře, vydatné patro vanilkového krému a na něm pořádná vrstva šlehačky. Lehký a neodolatelný dezert je známý nejen v Chorvatsku, ale třeba i v Maďarsku, na Slovensku a nebo v Bosně. A také u nás, a to coby žloutkový řez. O jeho původ se přou mnohé země bývalého Rakouska - Uherska. Ať už jej světu dal kdokoli, tohle lehounké vanilkové nebe si nenechejte ujít.
Ingredience:
- 7 ks vejce
- 1 l mléko
- 80 g hladká mouka
- 0,2 l voda
- 130 g gustin (kukuřičný škrob)
- 3 ks vanilkový lusk
- 20 g vanilkový cukr
- 0,5 l sladká smetana
- 500 g listové těsto
Listové těsto rozválíme na tenké pláty (2mm), propícháme vidličkou a pečeme 15 minut na 200°C , vyšleháme žloutky s cukrem, pak přidáme vodu, škrob, mouku a vše smícháme. V kastrolu uvedeme do varu mléko s vanilkou a za stálého míchání pomalu vléváme žloutkovou směs. Vaříme tak dlouho, dokud nemáme krémovou hladkou směs. Poté necháme vychladnout. V mixéru vyšleháme bílky s vanilkovým cukrem. Pouze ručně spojíme vychladlou směs s vyšlehanými bílky. Ušleháme sladkou smetanu. Do formy vykrojíme jedno upečené těsto, vlijeme směs, pak ušlehanou smetanu a uzavřeme dalším upečeným těstem. Hotovou kremšnitu necháme uležet v lednici (4 °C) na 2 hodiny.