Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Vzpomínka na dovolenou na talíři. Jak si doma uvařit tradiční chorvatské pokrmy?

Brudet foto: Kateřina Svobodová MAFRA

Recept
Chtěli byste si doma připomenout letní dovolenou v Chorvatsku, kde jste ochutnávali místní speciality? Přinášíme recepty známých delikates, tak jak je vaří Dražen Horvat, majitel restaurace Chorvatský mlýn v Praze. Zvládnete je i doma.
  12:00

Fritaja s tartufima

(2 osoby)

Míchaná vejce s istrijským černým lanýžem; pokud neseženete lanýže, zkuste vajíčka zakápnout alespoň lanýžovým olejem.

Ingredience:

  • 6 ks vejce
  • 8 g lanýž
  • 10 g lanýžové máslo
  • 2 ml olivový olej
  • sůl, pepř

Rozšleháme vejce, přidáme sůl, pepř a 4g nastrouhaných lanýžů. Na mírně rozpálenou pánev nalijeme olivový olej a máslo, pak vlijeme vejce a mícháme do krémové konzistence. Přendáme na talíř a nastrouháme zbytek lanýžů.

Fuži s tartufima

(2 osoby)

Tradiční istrijské těstoviny s černým lanýžem. Typické těstoviny mají tvar rourek, které jsou nařezané uhlopříčně .

Ingredience:

  • 160 g Fuži těstoviny
  • 10 g lanýž
  • 20 g lanýžové máslo
  • 20 g parmezán
  • 250 ml zeleninový vývar
  • 15 g francouzské máslo
  • sůl, pepř

Sušené těstoviny vaříme v solené vodě 10-12 min. Do mírně rozpálené pánve nalijeme zeleninový nebo slepičí vývar, dále francouzské máslo, 5g lanýžů, sůl a pepř. Poté přidáme vařené těstoviny, lanýžové máslo a parmezán, vše prohazujeme do krémové konzistence.

Hotové těstoviny dáme na talíř a nastrouháme zbytek lanýžů.

Fritaja s tartufima

Brudet z mořských ryb

(2 osoby)

Jde o jakýsi „guláš“ z mořských ryb, který má nespočet variací. S rybami lze samozřejmě experimentovat či je obměňovat podle toho, co je dostupné.

Ingredience:

  • 100 g Oslič (Hejk)
  • 100 g Orada (Pražma)
  • 100 g Pagar (Pražman)
  • 100 g Škarpina (Ropušnice)
  • 200 g cibule
  • 250 g konzervovaná loupaná rajčata
  • 10 g česnek
  • 200 ml bílé víno
  • 3 ml vinný ocet
  • 20 g hladkolistá petržel
  • sůl, pepř

V hluboké pánvi orestujeme na olivovém oleji cibuli a česnek. Poté přidáme rozmačkaná rajčata, víno, ocet, sůl a pepř. Vše promícháme, uvedeme do mírného varu. Na větší kousky nakrájené ryby opatrně vkládáme do vroucí omáčky a vaříme na mírném ohni 13 minut. V průběhu vaření ryby nemícháme, aby se nerozpadly. Nakonec přidáme nasekanou petržel a ihned servírujeme.

Kremšnita

(10 porcí)

Křupavé listové těsto na spodu i nahoře, vydatné patro vanilkového krému a na něm pořádná vrstva šlehačky. Lehký a neodolatelný dezert je známý nejen v Chorvatsku, ale třeba i v Maďarsku, na Slovensku a nebo v Bosně. A také u nás, a to coby žloutkový řez. O jeho původ se přou mnohé země bývalého Rakouska - Uherska. Ať už jej světu dal kdokoli, tohle lehounké vanilkové nebe si nenechejte ujít.

Ingredience:

  • 7 ks vejce
  • 1 l mléko
  • 80 g hladká mouka
  • 0,2 l voda
  • 130 g gustin (kukuřičný škrob)
  • 3 ks vanilkový lusk
  • 20 g vanilkový cukr
  • 0,5 l sladká smetana
  • 500 g listové těsto

Listové těsto rozválíme na tenké pláty (2mm), propícháme vidličkou a pečeme 15 minut na 200°C , vyšleháme žloutky s cukrem, pak přidáme vodu, škrob, mouku a vše smícháme. V kastrolu uvedeme do varu mléko s vanilkou a za stálého míchání pomalu vléváme žloutkovou směs. Vaříme tak dlouho, dokud nemáme krémovou hladkou směs. Poté necháme vychladnout. V mixéru vyšleháme bílky s vanilkovým cukrem. Pouze ručně spojíme vychladlou směs s vyšlehanými bílky. Ušleháme sladkou smetanu. Do formy vykrojíme jedno upečené těsto, vlijeme směs, pak ušlehanou smetanu a uzavřeme dalším upečeným těstem. Hotovou kremšnitu necháme uležet v lednici (4 °C) na 2 hodiny.