• Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let
Pistácie

Pistácie | foto: Reprofoto

Chutná náhražka kávy? Pražené pistácie

Jídlo
  •   15:00
NEW YORK - Všechny pokusy nahradit tradiční kávu zdravější variantou v minulosti většinou ztroskotaly. Kromě kofeinu náhražky totiž postrádaly chuť i aroma. Teď ale odborníci tvrdí, že našli definitivní řešení. Tajemství se prý skrývá v pražených pistáciích.

Vědci z univerzity v New Yorku tvrdí, že jemným pražením plodů keře Pistacia terebinthus získáme podobně plnou chuť, jako u tradičních kávových zrn. "Pražené pistácie chutnají skoro stejně jako pravá káva", dušují se experti.

Dvacetiminutové pražení při 200 stupních Celsia prý oříšku dodá karamelovou chuť a vůni s lehkým nádechem citrusů a pinií.

Deník The Sunday Telegraph pistácie podrobil testu a nechal odbornici Evropské asociace pro kávu Danielle Hadleyovou z pražených oříšků připravit 'turka'. "Nápoj má zvláštní ale velmi příjemnou chuť. Nejsem si ale jistá, jestli může zcela nahradit tradiční kávu, nicméně má určitě velký potenciál", shrnula Hadleyová.

Autor: Lidovky.cz
Témata: káva, New York