Úterý 10. prosince 2019svátek má Julie 4 °C polojasno Předplatné LN
28. června 2012 15:15 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zapojte selský rozum a nekupujte šmejdy, říká Roman Vaněk

Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. | foto: Lidovky.cz

V kuchyni používejte selský rozum. To je nejčastější a zaručená rada gastronomického experta a šéfa Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka. Ve svých kurzech učí lidi hlavně pokoře k surovinám.

Vaření není věda, chce to jen přemýšlet a více používat místní produkty. Kulinářský expert Roman Vaněk vaří z hlavy, občas ale použije recept. "V našich kurzech vaření říkám lidem, že v té správné gastronomii nejde o recepty. Jde o pokoru k surovinám, jejich pochopení a o kuchařskou techniku. Zvládnou-li kuchařskou techniku, recepty přijdou samy," řekl v on-line rozhovoru pro server Lidovky.cz.

ČTĚTE CELÝ ROZHOVOR:

A co děláme v kuchyni špatně? "Bojíme se dvou magických slov - složitost jednoduchosti," vysvětlil. Nejčastěji hovořil o takzvaném selském rozumu, který nám mnohdy chybí. "Občas by stálo za to zajít za našimi prapředky a zeptat se: Babi, co dělám blbě?," poradil Vaněk.

Velký problém je podle něj závodní stravování. Firmy vybírají dodavatele jídla zásadně podle ceny, což se rozhodně promítne na jeho kvalitě. "Devadesát procent jídel pochází z prášku. Dřív nebo později vám začne být blbě. Až v této zemi zaměstnavatelé pochopí, že jídlo = dobrá nálada = výkon = zdraví, bude lépe," říká Vaněk.

Rozhodně ale chápe, že ne vždy mají matky od rodin čas vařit tak pečlivě jako špičkoví šéfkuchaři. "Jestli-že přijde máma utahaná z práce, vyzvedne z družiny jedno dítě, doveze na kroužek druhé dítě, mezitím musí strčit špinavé prádlo do pračky, a očekává se, že taťka přijde hladový z práce, logicky nezačne zakládat telecí vývar z hovězí oháňky, ale samozřejmě sáhne po nějakém koupeném bujónu. Proč ne? Nejsem militantní debil," dodává.

ČTĚTE TAKÉ:


Od kuchaře ale poctivou polévku očekává. "Je jejich prací udělat polévku z kuřete s domácími nudlemi každý den. Do družiny pro dítě nemusí," řekl Vaněk s úsměvem. Pokud by mu ale v restauraci přinesli na porcelánovém talířku Maggi, zeptal by se kuchaře, jestli nedůvěřuje tomu, co vyrobil, že mu dávájí příležitost polévku 'zprznit' Maggi. "Dobře udělané jídlo není třeba dochucovat," vysvětlil.

Gastronomie je podle jeho slov živý, nekončící příběh palet chutí a vůní. A jaké české jídlo on preferuje? "Chutná mi jídlo, stejně jako život. Nemám oblíbené české jídlo, ale pokud si mohu vybrat, vždy sáhnu po španělském ptáčkovi, nevím proč," uzavírá šéf kulinářského institutu.

Premium

Sedí s drahými mobily, dětem kupujeme kartáčky my, říká režisérka Výměny

Jana Rezková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kreativní producentka a režisérka Jana Rezková natáčí už patnáct let úspěšnou reality show Výměna manželek. Navštívila...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Vývoz žumpy se značně prodraží. Vyplatí se investice do čističky?

Žumpy a septiky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Legální likvidace splašků stojí ročně desetitisíce a s novým zákonem se ještě zvýší poptávka po vyvážení žump. Cena...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!