Pondělí 30. března 2020svátek má Arnošt 3 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nebezpečný cukr? Je to droga, která ničí organismus, říká expertka na výživu

Cukr. Ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Cukr. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

PRAHA Závislost, obezita a neblahý vliv na celkové zdraví. Za to vše může být zodpovědný cukr. „Cukr je návykovou látkou, jejíž konzumace vede k touze po stále se zvyšujících dávkách,“ říká výživová poradkyně a specialistka na zdravou výživu Margit Slimáková.

Lidovky.cz: V poslední době se hovoří o škodlivosti rafinovaného cukru. Upozorňuje na něj i dokument Cukr blog Andrey Culkové. Je opravdu cukr nebezpečný?
Nejen rafinovaný cukr, ale jakýkoliv nadbytek sacharidů vede k nepříznivým biochemických změnám v organismu, které jsou základem většiny z typických zdravotních potíží obyvatel vyspělých zemích. Konkrétně nás naše oblíbené přejídání se cukry ohrožuje třeba vznikem nadváhy až obezity, cukrovky, srdečně cévních onemocnění, kloubních potíží i Alzheimerovy demence. A přejídáním mám na mysli obvyklou konzumaci sacharidů mnohými z nás. A to ani nemusí jít o pojídání koblih, ale i jídelníček s pravidelným příjmem pečiva, sušenek a krekrů z bílé pšeničné mouky, ‚zdravých‘ cereálií a müsli tyčinek, které běžně obsahují nad 30 procent cukrů, a slazených nápojů.

Lidovky.cz: Můžeme si na cukru vytvořit závislost?
Je potvrzeno, že u mnoha jednotlivců konzumace sladkého zvyšuje touhu po dalším příjmu. Člověk přestává vnímat, anebo jej přestává uspokojovat přirozeně sladká chuť, třeba v ovoci. Konzumace jakýchkoliv vykonstruovaných, nepřirozeně koncentrovaných a výživově chudých potravin vede k zisku energie a k uvolňování dopaminu, podobně jako v případě konzumace kokainu. Dopamin je mediátorem, který přináší pocit štěstí, ale jeho nadbytek vede k budování závislosti na konzumované substanci. Následně se stále zvyšuje chuť dále jíst, i když jí fyziologicky neodpovídá žádná potřeba. 

Jak sladit?

  • Pijte především neslazené čaje a obyčejnou vodu
  • Omezte nakupování jakýchkoliv sladkostí (polotovarů), a takto hned významně snížíte množství konzumovaných sladidel
  • Při vaření a pečení doma omezujte množství sladidel v receptech
  • Vyhýbejte se umělým sladidlům

Třeba podle bývalého komisaře FDA Dr. Kesslera je na základě výzkumu nejvíce návyková v potravinách kombinace cukru, tuku a soli. To je kombinace, kterou najdete ve většině typických polotovarů. Jako příklad - chipsy, ve kterých je cukr obsažen v podobě oloupaných bílých brambor, které jsou osmaženy v tuku a dochuceny solí. Přesná kombinace, která vede ke spolykání celého pytlíku brambůrků a k chuti si příště koupit další. Kombinace, která blokuje přirozenou schopnost našeho organismu dosáhnout nasycení a včas zastavit nadbytečný příjem. Potravinářský průmysl úmyslně vyrábí potraviny s nadbytkem cukrů, tuků, soli a aditiv ovlivňujících naši psychiku s cílem vybudování závislosti na nich. Získává tím stálé klienty podobným způsobem jako v minulosti průmysl tabákový.

Co může zpsobit nadměrná konzumace cukru?

Nadbytek cukru ve stravě vede k hyperglykémii (vysoké hladině cukru v krvi), která poškozuje cévní stěny a z hlediska rizika rozvoje srdečně cévních onemocnění je pravděpodobně nebezpečnější než cholesterol. Opakované přejídání se cukry vysiluje slinivku břišní a vede ke snížené senzitivitě inzulinových receptorů. Oba mechanismy postupně, ale jistě vedou k rozvoji diabetu druhého typu a může ovlivnění inzulinových receptorů stát i za zvyšujícími se počty postižených Alzheimerovou chorobou. Cukr je návykovou látkou.

Zdroj: margit.cz

Lidovky.cz: Jak dlouho trvá tuto závislost odbourat?
Biochemicky lze po omezení příjmu cukrů závislost odbourat i v průběhu pár dnů, problém je, že málokdo z běžných spotřebitelů to zvládne a většina naopak bojuje se závislostí na sladkostech a polotovarech obecně roky.

Lidovky.cz: Pomohlo by užívání umělých sladidel?Určitě ne, nefungují a navíc nás ohrožují potenciálními riziky, které vycházejí z jejich složení. 

Lidovky.cz: Čím tedy cukr nahradit?
Důležitější než nahrazování je omezování. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha podobách. Každá z nich s sebou nese určitá zdravotní rizika. Jsou alternativní cukry zdravější? Jaké je jejich složení a vliv na zdraví? Naprostá většina sladkostí obsahuje v různých poměrech jednoduché cukry, a to nejčastěji sacharózu, glukózu a fruktózu. Některé méně rafinované varianty sladidel mají i nějaké mikroživiny. Zjednodušeně však platí, že několik minerálů anebo nějaká fytochemikálie z nich nedělají zdravou potravinu. Proto doporučuji hlídat množství jakýchkoliv sladidel, která používáme, mnohem více než hledání alternativ.

Premium

Která auta jsou skutečně bezpečná? Crash testy versus realita

Folksam je na trhu od roku 1908 a patří k největším švédským pojišťovnám. Od... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Setkáváme se s názory, že auta jsou navrhována tak, aby dosáhla dobrých výsledků v nárazových testech. Díky Folksamu...

Premium

Trend u rozvodů: čím dál více dětí končí ve střídavé péči

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Neustálé pendlování mezi dvěma domácnostmi dětem škodí, varují odborníci. Ve střídavé péči je v Česku stále více dětí....

Premium

Když je střílečka povinná. Hraju hry a platí mě za to, říká člen týmu Brute

Filip Dolenský, profesionální hráč počítačových her | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Má k dispozici fitness trenéra, mentálního kouče, psychologa a ve škole individuální studijní plán. Tedy servis...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz