2. září 2012 7:00, aktualizováno  10:16 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Dětská jídla mají být poctivá, žádné špagety s kečupem

Smažená kuřecí prsíčka obalovaná v corn flakes podávaná s bramborovou kaší a okurkovým želé. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Smažená kuřecí prsíčka obalovaná v corn flakes podávaná s bramborovou kaší a okurkovým želé. | foto: Alakarte.cz

Chcete objednat v restauraci jídlo dítěti? Je to zdánlivá maličkost, ale v praxi většinou narazíte jen na menší porce smažáků s hranolkami nebo špaget s kečupem. To, že se mohou i malí hosté najíst lépe, ukáže gastronomická akce Děti v restauraci.

Většina restaurací je zaměřena hlavně na dospělé a často ani standardní jídelní lístky nejsou na dětské pokrmy příliš bohaté. To je důvod, proč vznikla akce Děti v restauraci.

"Děti, které přijdou s rodiči do restaurace, si určitě zaslouží víc než jen špagety s kečupem a eidamem. Všechna festivalová jídla, která šéfkuchaři připravili, jsou tradiční a poctivá," řekl ředitel festivalu Pavel Suchánek ze společnosti Alakarte.cz.

Restaurace, které se festivalu zúčastní:

    • Buena Vista, Ostrava

    • Dock House, Praha 4

    • Chalupa u Městské brány, Vyškov

    • Maui Restaurace, Mariánské Lázně

    • Mincovna, Kutná Hora

    • Mlsná kavka, Praha 8

    • Noem Arch, Brno

    • Latrán, Český Krumlov

    • Pizza Coloseum Budějovická, Praha 4

    • Pizza Coloseum Nový Anděl, Praha 5

    • Pizza Coloseum Národní, Praha 1

  • Pizza Coloseum Průhonice, Průhonice
  • Pizza Coloseum Václavské náměstí, Praha 1
  • Pizza Restaurant, Jablonec nad Nisou
  • Podkova, Olomouc
  • Poseidon, Písek
  • Restaurace Rybárna, Pardubice
  • UNO, Zlín
  • Zámek Zábřeh, Ostrava
  • Za Sedmero, Brno – Útěchov

Festival se uskuteční od 3. do 16. září ve vybraných restauracích po celé republice a nebude jen o dobrém jídle, ale i o zábavě. Na malé jedlíky bude v restauraci čekat spousta hraček a zajímavých her.

 "Je důležité, aby se děti cítily v restauraci dobře a je velká škoda, že podniků, které jsou opravdu 'baby friendly' je stále relativně málo. Sám mám dvě malé děti a někdy je to oříšek nalézt takovou restauraci, kde se bude našim dětem, a tedy i nám, líbit," dodává Suchánek.

Malé jedlíky čekají kuřecí řízečky, svíčková nebo třeba lívanečky. Ochutnat budou moci hned tři varianty dětských festivalových pokrmů za jednotnou cenu 90 korun.

"Děti patří ze zákazníků mezi jedny z nejkomplikovanějších, protože každé dítko má rádo něco jiného. Při tvorbě naší nabídky jsme na tuto skutečnost mysleli a jsou tam tak zastoupeny různé způsoby přípravy i suroviny. Věřím, že dětem bude u nás chutnat," říká Radovan Koudelka, majitel ostravské restaurace Zámek Zábřeh.

Také v restauraci Dock House jsou na děti připravení. "Zkušenost nám potvrzuje, že děti mají obecně velmi rády řízky, a tak jsme ho, obalený v corn flakes, zařadili do naší festivalové nabídky," vysvětluje šéfkuchařka Petra Sahajdáková.

Více informací o festivalu a rezervaci můžete provést na stránce www.detivrestauraci.cz

gluGabriela Kolinová (Lukáčová)

Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček
Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil v nedávné době zcela novou metodu mrazení vajíček. Měla by eliminovat riziko poškození vajíčka při rozmrazení a dát tak ženám, které podstupují umělé oplodnění, větší šanci na úspěch.

Najdete na Lidovky.cz