Čtvrtek 30. května 2024, svátek má Ferdinand
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Do Česka přijede na podzim další michelinský šéfkuchař

Jídlo

  15:06
Pyl a chlorofyl. To jsou suroviny, které chce v září v Praze představit michelinský šéfkuchař a majitel restaurace L’Alchémille Jérôme Jaegle.

Michelinský šéfkuchař Jérôme Jaegle foto: V Zátiší

V září zavítá do pražské restaurace V Zátiší alsaský šéfkuchař Jérôme Jaegle. Majitel restaurace L’Alchémille oceněné prestižní michelinskou hvězdou z roku 2018 představí menu plné neotřelých a speciálních surovin. 

Michelin ukázal, že čeští kuchaři se více soustředí na svá ega, než na vaření, míní šéfkuchař

Svou kuchyni Jeagle popisuje jako moderní alchymii, spojení kuchařského umu a přírody. I jeho restaurace L’Alchémille (francouzsky řebříček, bylina používaná středověkými mágy) odkazuje na doby, kdy alchymisté pro své recepty využívali dnes už zapomenuté bylinky a jiné přísady. 

Kvalita surovin, často velmi neobvyklých, je pro šéfkuchaře stěžejní, proto vybírá ingredience od lokálních farmářů. Vaření vnímá jako způsob, jak pečovat o mezilidské vztahy díky autentičnosti a sdílení.

Menu šéfkuchaře Jérôme Jaegle

Brambora / chléb / šťavel

Kaviár / okurka / rybíz / estragon

Pstruh / klobáska s česnekem / mrkev / libeček

Hřiby / pěna / lískooříškové máslo

Jehněčí / tuřín / med / pyl / chlorofyl

Švestka / tvaroh / med / máta

Autor: