Sushi je pokrm, který nabízí nespočet variací. I přesto, že existuje mnoho způsobů, jak ho připravit, japonské sushi ctí tradici. Správně připravená japonská klasika je barevná a založená na tom, že se chutě nepřebíjí. Mezi nejznámější druhy sushi patří Maki, California roll, Nigiri, Temaki, Sashimi a Gunkan.
"Nejzákladnějším druhem sushi je Maki. Do maki se většinou používá jeden, případně dva druhy náplně, jen výjimečně tři a více. Dále máme maki roll, u té je obsah bohatší, asi tak tři i více náplní plus ještě něco na "obalení". U futomaki je obsah nejbohatší. I pět náplní a více, ale není to pravidlo, jen pomůcka," říká Štěpán Návrat, majitel pražského podniku Café Buddha Balbínova, který vede pravidelné sushi kurzy.
Jak na sushi rýži?
Je důležité mít na paměti, že čím déle je rýže namočená, tím méně vody je potřeba na její uvaření. Rýži namočenou po dobu jedné hodiny vaříme ve stejném množství vody, v tomto případě tedy v 600 ml vody. Rýži namočenou přes noc vaříme v takovém množství vody, které tvoří přibližně 90 procent jejího objemu, tedy 540 ml vody. Toto množství závisí také na typu hrnce a časem se je naučíte odhadnout. Obecně platí, že čím více vody, tím je rýže lepivější a čím méně vody, tím je více sypká. Naším cílem je něco mezi tím. Chceme, aby se lepilo jedno zrnko k druhému, ne žádnou rýžovou kaši. Proplachování rýže Vaření rýže Vmíchávání octa Yuki Omaki - šéfkuchař Sushiqueen.cz |
A jak připravit základní Maki sushi?
Jakmile má rýže přibližně tělesnou teplotu, je připravena k použití. Na bambusovou podložku si připravte polovinu plátku řasy Nori. Na plátek rozprostřete menší hrst rýže, a to tak, že na okraji od vás vzdálenějším necháte asi 1,5 cm volných. Tento cíp poslouží k uzavření ruličky.
- Uprostřed prostoru pokrytého rýží si utvořte cestičku z ámi zvolené náplně. Například syrového lososa a okurky. Na náplň je možné nasypat trochu sezamu nebo potřít křenem wasabi, podle chuti.
- Pro překlopení podložky použijte palce a ostatními prsty přidržujte náplň uprostřed. Sushi nejprve zarolujte tak, aby zůstal volný cíp řasy na uzavření.
- Poté rolku překlopte tak, aby se volný cíp dostal dospod a mírným tlakem prstů ruličku uzavřete.Nakonec sushi nakrájejte na šest stejně velkých dílů, postavte řezem nahoru a podávejte se sojovou omáčkou a křenem wasabi.
- Pokud se vám rulička napoprvé nepovede přesně jako na obrázku, nezoufejte. Neexistuje špatně udělané sushi, existuje pouze sushi netradičního vzhledu.
Maki sushi podle Yuki Omaki - šéfkuchaře Sushiqueen.cz
Dalším druhem, který si doma můžete připravit je California maki roll, rozdíl je především v balení rolky. U California roll je rýže na povrchu, liší se tedy v rolování. K její přípravě budete potřebovat rýži na sushi, řasy nori, okurku, avokádo, krabí tyčinky, opražený sezam a japonskou majonézu (lze použít i obyčejná majonéza bez příchuti).
NigiriNigiri jsou rýžové bochánky ve tvaru hranolu z rýže, který je modelován tak, aby bylo uprostřed duté místečko. Při skusu se pak nigiri samo rozdělí na dvě sousta. Na jeho přípravu budete potřebovat rýži na sushi, plátky syrových ryb, plody moře, jikry, avokádo, papriku, takuan (nakládaná ředkev) a chřest. Pokrm zdobíme buď plátkem ryb, krevetou, avokádem, oblíbená je i vaječná omeleta tamagoyaki. |
U Temaki se řasa nori neroluje, ale vytvoří se z ní kornout, který se vyplní rýží, masem či kaviárem. Sashimi připravíme tak, že syrovou rybu, kterou nakrájíme na tenké plátky, namáčíme do sojové omáčky a wasabi. A poslední ze základních druhů sushi? Gunkan je nejmenším druhem sushi, zato má velice výraznou chuť, kterou zajišťuje především kaviár.
Jak připravit California maki roll?
|
Nejlepší sushi v Praze? Od začátku zaří probíhá anketa o nejlepsí sushi v Praze, kterou spustil portál Expats.cz. Takže pokud máte nějakou oblíbenou sushi restauraci, můžete pro ni hlasovat.