Pátek 7. srpna 2020svátek má Lada 14 °C skoro jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Džem s pálenkou či levandulí. Jak na zavařování ovoce?

Zavíčkované ovoce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Zavíčkované ovoce | foto: Shutterstock

Marmelády a džemy je možné připravovat z celého či na kousky nakrájeného ovoce (jahody, meruňky ap.), případně z ovocného protlaku (např. rybíz). V domácích podmínkách je přitom možné vyrobit je zcela bez chemie a následné sterilizace: ovoce povaříme do potřebné konzistence (že je marmeláda dostatečně pevná, nejsnáz ověříme tak, že jí trochu kápneme na studený talířek – měla by začít tuhnout) a ještě zahorka jí naplníme čisté a suché sklenice. U všech uváděných receptů poté sklenice rychle zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout.

JABLKOVÁ POMAZÁNKA („NUTELLA“)

■ 1,5 kg jablek

■ 3 lžíce kakaa

■ 200 ml vody

■ 2 balíčky vanilkového cukru

■ 200 g kvalitní hořké čokolády

■ 300 g cukru krupice

■ 1 pudinkový prášek (nemusí být)

Jablka očistíme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme nebo nakrájíme na menší kostičky, vložíme do hrnce spolu s vodou a polovinou celkového množství cukru a povaříme doměkka. Poté rozmixujeme dohladka, přidáme zbytek cukru, vanilku, kakao a rozlámanou čokoládu a na mírném plameni mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pokud je směs příliš řídká, můžeme do ní vmíchat pudinkový prášek rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povařit. Používáme podobně jako marmeládu nebo alternativu klasické nutelly – například na pečivo nebo na palačinky.

Jablková pomazánka

Jablková pomazánka

Tajemství zlatých adres. Pražská vila za půl miliardy je na prodej

Vila Na Zátorce 13 (Praha, 26. července 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Mohutná, ale v rámci okolní zástavby celkem nenápadná cihlová stavba v srdci diplomatické čtvrti pražské Bubenče je...

Kůže je zrcadlem vnitřních chorob, říká lékař. Jaké nemoci může ukázat?

Petr Arenberger, kožní lékař a ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyrážka s pupínky, puchýřky i problémová pigmentová znaménka dokážou pěkně znepříjemnit život, ale mohou být také...

Jak se dělá byznys za miliardy. Agent Paska o přestupu Součka i dalších

Pavel Paska | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jak se zrodil rekordní přestup záložníka Součka do Anglie? Kam asi tak půjde střelec Schick? Co očekává od zázračného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!