JABLKOVÁ POMAZÁNKA („NUTELLA“)
■ 1,5 kg jablek
■ 3 lžíce kakaa
■ 200 ml vody
■ 2 balíčky vanilkového cukru
■ 200 g kvalitní hořké čokolády
■ 300 g cukru krupice
■ 1 pudinkový prášek (nemusí být)
Jablka očistíme, oloupeme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme nebo nakrájíme na menší kostičky, vložíme do hrnce spolu s vodou a polovinou celkového množství cukru a povaříme doměkka. Poté rozmixujeme dohladka, přidáme zbytek cukru, vanilku, kakao a rozlámanou čokoládu a na mírném plameni mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pokud je směs příliš řídká, můžeme do ní vmíchat pudinkový prášek rozmíchaný v trošce vody a ještě krátce povařit. Používáme podobně jako marmeládu nebo alternativu klasické nutelly – například na pečivo nebo na palačinky.
POVIDLA BEZ MÍCHÁNÍ
■ 3 kg švestek
■ 0,5 kg cukru krupice
■ 120 ml octa
■ 1 vrchovatá lžička mleté skořice
■ 50 –70 ml rumu (nemusí být)
Švestky vypeckujeme a vložíme do co možná nejširšího hrnce. Zalijeme octem a zasypeme cukrem, od této chvíle je nebudeme míchat. Pak přiklopíme a necháme v chladu 24 hodin stát. Následně hrnec bez poklice postavíme na sporák a ovoce přivedeme k varu: nejprve vaříme asi hodinu zprudka, pak teplotu snížíme na minimum a vaříme dalších asi pět až šest hodin. Povidla můžeme také „vařit“ v troubě vyhřáté na 100 stupňů (to trvá o něco déle, asi 7–8 hodin). Nemícháme. Povařená povidla rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme skořici a rum, promícháme a plníme do čistých a suchých sklenic. Pro lepší trvanlivost můžeme povidla před uzavřením sklenic ještě zakápnout trochou rumu.
VIŠNĚ V ČOKOLÁDĚ
■ 1 kg višní (popř. třešní)
■ asi 0,5 kg želírovacího cukru
■ 100 g hořké čokolády
■ 3 lžíce třešňovice, popř. griotky
Ovoce vypeckujeme, smícháme s želírovacím cukrem a necháme asi hodinu až dvě odležet. Pak lehce rozmixujeme, přidáme čokoládu a přivedeme do varu. Vaříme asi 5 minut, vmícháme třešňovici nebo griotku a horké plníme do sklenic.
MERUŇKOVÝ DŽEM
■ 1 kg meruněk
■ 250 g krupicového cukru
■ 3 celé skořice (nemusí být)
■ 10 g citrusového pektinu
■ 1/2 citronu
Meruňky očistíme, vypeckujeme a překrájíme. Do kastrůlku se silným dnem nasypeme dvě třetiny cukru, který necháme zvolna zkaramelizovat. Do světlého karamelu vložíme očištěné ovoce, přidáme skořici a za občasného míchání vaříme, dokud meruňky nezměknou. Pektin smícháme se zbylým cukrem, směs přisypeme do kastrůlku s ovocem a vše dobře promícháme. Vaříme ještě asi 4 minuty. Nakonec vmícháme do džemu čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, přivedeme k varu a ještě krátce povaříme. Z džemu vyjmeme celou skořici a naplníme jím sklenice.
MERUŇKOVÝ DŽEM S LEVANDULÍ
■ 2,5 kg meruněk (vypeckovaných)
■ asi 900 g cukru krupice
■ 2 sáčky vanilkového cukru, popř. lžička vanilkové pasty
■ ovocný pektin (nemusí být)
■ levandule podle chuti
Pokud chceme mít džem zcela hladký, zbavíme nejprve meruňky slupky: překrojené je dáme do hrnce s horkou vodou, necháme chvíli stát, pak vybereme a slupku z nich stáhneme. Ovoce vložíme do hrnce, přidáme cukr a vanilku a vaříme do zhoustnutí. Pokud je džem příliš řídký, můžeme v závěru varu přidat trochu přírodního pektinu. Těsně před plněním do sklenic vmícháme do hotového horkého džemu kvítky levandule.
RYBÍZOVÁ MARMELÁDA
■ rybíz (i směs červeného a černého)
■ cukr krystal
Rybíz omyjeme. Pokud máme takzvaný odšťavňovací mlýnek („Tutti frutti“), postupně na něm rybíz zpracujeme na pyré. Pokud ne, jen ovoce rozmixujeme a necháme přes noc vykapat přes plátýnko. Vzniklé ovocné pyré (nebo překapanou šťávu) smícháme s cukrem v poměru asi 600 g cukru na kilo protlaku (podle chuti a kyselosti rybízu) a necháme cukr dobře rozpustit. Pak směs v kastrolu po menších dávkách svařujeme na marmeládu.
ANGREŠTOVÉ ŽELÉ S VANILKOU
■ 850 ml angreštové šťávy (z asi
1400 g angreštu)
■ 300 ml jablečného moštu
■ 500 g krupicového cukru
■ 1 vanilkový lusk
■ 200 g angreštu
■ 1/2 lžičky kyseliny citronové
Angrešt omyjeme a odšťavníme v odšťavňovači. Jablečný mošt nalijeme do kastrůlku se silným dnem a pozvolna necháme zredukovat na polovinu objemu. Přidáme angreštovou šťávu, cukr, vanilkový lusk a zvolna vaříme dalších asi 20 minut (nebo do požadované hustoty). Při vaření sbíráme z povrchu pěnu. Po svaření rozvar přecedíme přes husté plátýnko a získanou šťávu znovu přivedeme k varu. Přidáme očištěný angrešt rozkrojený na poloviny, půl lžičky kyseliny citronové a necháme znovu přejít varem.
OVOCNÉ ŽELÉ
■ 500 g ostružin
■ 300 g višní
■ 300 g borůvek
■ 6 stonků levandule (nemusí být)
■ 1 citron
■ 500 g želírovacího cukru
■ 100 ml bílého rumu
Ovoce očistíme, rozmixujeme a v kastrůlku se silným dnem přivedeme k varu, společně s levandulí vaříme asi 5 minut. Pak propasírujeme přes husté sítko. Šťávu dáme znovu do kastrůlku, přidáme citronovou šťávu a opět cca 20 minut za stálého míchání vaříme. Znovu přecedíme přes husté plátýnko, přidáme želírovací cukr a krátce povaříme. Odstavíme a vmícháme rum.
MALINOVO-BORŮVKOVÝ DŽEM S PÁLENKOU
■ 600 g malin
■ 400 g borůvek
■ 500 g želírovacího cukru v poměru 2:1
■ 1/4 lžičky kyseliny citronové
■ 100 ml ovocné pálenky (meruňkovice, višňovice)
Maliny a borůvky očistíme a asi jednu čtvrtinu od každého druhu odložíme stranou. Zbylé ovoce dáme do hrnce a rozmačkáme. Přivedeme k varu a pozvolna vaříme do změknutí. Přidáme želírovací cukr 2:1, kyselinu citronovou a zbylé celé ovoce. Znovu na mírném ohni povaříme, přibližně 5 minut. Odstavíme z ohně, přidáme pálenku a plníme do sklenic.