130 let
Holešovická Stejkárna svým interiérem nijak nenavnadí, na to, oč tu jde zejména, tedy na maso, je ovšem spolehnutí.

Holešovická Stejkárna svým interiérem nijak nenavnadí, na to, oč tu jde zejména, tedy na maso, je ovšem spolehnutí. | foto: Tomáš Krist, Lidové noviny

Hovězí steaky bez zbytečných okolků? Poradíme, kam na ně

Jídlo
  •   7:00
Stejkárnu najdete na dolním konci Veletržní ulice v části Holešovic nazývané „pražský Berlín“. Poněkud nehostinné prostředí výrazně ovlivňuje blízkost zanedbaného nádraží Bubny – a ani sám interiér podniku neskýtá zrovna pocit útulnosti.

Nejobyčejnější palubkové obložení a sloupky z režného zdiva jako by podniku chtěly dát jižanský ráz, v této snaze je ale rozhodně nepodpoří banální nábytek, nudně ocelová svítidla ani stoly z desek na podezdívce. Takhle nějak může klidně vypadat zapadlá restaurace v argentinském San Juanu, kde kašlou na zařízení podniku, protože vědí, že tu mají ty nejlepší steaky. A to je přesně případ Stejkárny. Kdo četl romány od Remarqua, jehož hrdinové vždy znali ty nejzastrčenější nevábné hospůdky s nejlepším kuchařem, ví, o čem je řeč.

Při návštěvě Stejkárny by určitě byla škoda vynechat jemný předkrm – gratinovaný kozí sýr na toast s míchaným salátem (85 Kč). Na jídelním lístku vytipovanou loupanou plec (US top blade) jim sice v den návštěvy "nezavezli", ale náhradní řešení, US flank steak z pupku (220 g, 269 Kč) v krvavém provedení s hříbkovou omáčkou, bylo vynikající a šťavnaté, stejně jako jihoamerický vysoký roštěnec rib eye (320 g, 339 Kč) v propečení medium s fazolkami. Jednoduchá úprava tady spoléhá na chuť masa – a ta spolehlivě nezklame.

Pivo se zde čepuje Staropramen 10°, Stella Artois aHoegaarden, chutě vinařů uspokojí vína z Velkých Bílovic v ceně 180–390 Kč za 0,75 l.

S KÝM SEM ZAJÍT: s rodinou po návštěvě Veletržního paláce nebo s kamarádem, třeba po hokeji v Holešovické aréně.

Autor: