Sobota 30. května 2020svátek má Ferdinand 6 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Mungo hrášková polévka s mátou. Jak na ni?

Mungo hrášková polévka s mátou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Mungo hrášková polévka s mátou | foto: Petr Klíma

Hrášková polévka je u nás doma velmi oblíbená a v této nové verzi ji připravuji, když do ní chci před dětmi zamaskovat luštěniny. Mimo sezónu rád používám mražený hrášek, bývá zpracován ve své nejlepší zralosti a polévka je pak příjemně nasládlá. V kombinaci s čerstvou mátou má naprosto dokonalou chuť, navíc je jednoduchá a hned hotová a nebudete potřebovat kupu drahých surovin.

Mungo hrášková polévka s mátou

5 porcí 12 h (máčení fazolí) + 50 min (příprava)

  • 150 g mungo fazolí
  • 2 cibule
  • 6 lžic řepkového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • kousek řasy wakame
  • 1 kostka zeleninového bujonu (například Würzl)
  • 1 lžička mořské soli
  • malý svazek čerstvé máty
  • 300 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • čerstvě mletý barevný pepř

Postup: Fazole mungo si namočíme přes noc, rychleji se pak uvaří a jsou lépe stravitelné. Cibuli nahrubo nakrájíme a na rozehřátém oleji osmahneme do zlatova. Ke konci přidáme nasekaný česnek, který také orestujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme propláchnuté mungo fazole, řasu wakame a vaříme, dokud fazole nezměknou (trvá to orientačně asi 25 minut). Přidáme bujon, osolíme a vaříme dalších 10 minut.

Hrášek vložíme do cedníku a propláchneme teplou vodou, aby se polévka příliš nezchladila. Vsypeme jej do polévky, přidáme mátu, opepříme a rozmixujeme na jemný krém. Nakonec dochutíme solí.

Můj tip: Na talíři můžeme polévku zjemnit sójovou smetanou nebo lžící sójového jogurtu. Skvělou společnost bude polévce dělat čerstvé pečivo nebo česnekové krutony. 

Recept pochází z Luštěninové kuchařky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. 

,

Virus se mění pod rukama. Přírodní izoláty se tak nechovají, vysvětluje Peková

Molekulární bioložka a genetička Soňa Peková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Do povědomí širší veřejnosti se molekulární bioložka a viroložka Soňa Peková z laboratoře Tilia dostala pro své neshody...

Svoboda na dvou kolech Čechy láká. Porovnali jsme nejpopulárnější skútry

Počet skútrů v Česku roste, porovnali jsme ty nejpopulárnější. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skútr, to znamená hlavně svobodu pohybu namísto stání v kolonách. V porovnání s automobilem nabízí levnější a...

Mám už celé krize dost, hyperbola strachu je šílená, říká šéfkuchař Pohlreich

Krize ho přišla na miliony. „Teď musíme hlavně bojovat a přežít.“ Vláda... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když vidíte sedět Zdeňka Pohlreicha v úplně prázdné restauraci Next Door v centru Prahy, kde jste si dřív bez rezervace...

Otestujte s námi kapky Co-Lactase. Díky nim nebude vašemu miminku bolet bříško
Otestujte s námi kapky Co-Lactase. Díky nim nebude vašemu miminku bolet bříško

Pojďte s námi vyzkoušet enzymatické kapky Co-Lactase, které mohou pomoci vašemu miminku proti intoleranci laktózy a kojenecké kolice.