Mungo hrášková polévka s mátou
5 porcí 12 h (máčení fazolí) + 50 min (příprava)
- 150 g mungo fazolí
- 2 cibule
- 6 lžic řepkového oleje
- 2 stroužky česneku
- kousek řasy wakame
- 1 kostka zeleninového bujonu (například Würzl)
- 1 lžička mořské soli
- malý svazek čerstvé máty
- 300 g mraženého nebo čerstvého hrášku
- čerstvě mletý barevný pepř
Postup: Fazole mungo si namočíme přes noc, rychleji se pak uvaří a jsou lépe stravitelné. Cibuli nahrubo nakrájíme a na rozehřátém oleji osmahneme do zlatova. Ke konci přidáme nasekaný česnek, který také orestujeme. Zalijeme 1,5 l vody, přidáme propláchnuté mungo fazole, řasu wakame a vaříme, dokud fazole nezměknou (trvá to orientačně asi 25 minut). Přidáme bujon, osolíme a vaříme dalších 10 minut.
Hrášek vložíme do cedníku a propláchneme teplou vodou, aby se polévka příliš nezchladila. Vsypeme jej do polévky, přidáme mátu, opepříme a rozmixujeme na jemný krém. Nakonec dochutíme solí.
Můj tip: Na talíři můžeme polévku zjemnit sójovou smetanou nebo lžící sójového jogurtu. Skvělou společnost bude polévce dělat čerstvé pečivo nebo česnekové krutony.
Recept pochází z Luštěninové kuchařky, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.