22. září 2009 14:43 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jak v kuchyni využít citrónovou trávu?

Citrónová tráva. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Citrónová tráva. | foto: Shutterstock

Indonéský šéfkuchař Ari Munandar vás učí pracovat se surovinami, které používá asijská kuchyně. Tentokrát Ari vysvětlí, co a jak s citrónovou trávou.

Citrónová tráva je základní asijská bylinka - koření. Asijská kuchyně bez ní nedá ani ránu. Používá se jak v indonéské kuchyni, tak i v kuchyni thajské, malajské a samozřejmě indické. Jedině snad čínská kuchyně se bez ní obejde, i když ne úplně. V Asii totiž roste citronová tráva úplně všude, nejspíše kvůli dobrému podnebí. Používáme jí kvůli její specifické chuti - má opravdu krásnou vůni.

Dá se upravit dvěma způsoby. Jednak k provonění polévek. V tom případě se vezme tak pěticentimetrový kousek. Ten se jakoby rozbouchne plochou stranou nože jen tak, aby se uvolnilo aroma a dá se do vývaru. Potom se ale vyndá. Nedá se jíst, protože je moc tvrdý.

Další způsob použití citronové trávy, obvykle se to dělá na Bali nebo v Thajsku, je, že se naseká na maličké kousíčky do salátu. Je ale potřeba nejdřív oloupat svrchní vrstvu, protože je dost tvrdá a špatně stravitelná. Také se nejí celý stonek, ale jen jeho nejměkčí část. Nachází se zhruba uprostřed. Takto na jemno nasekaný stonek se dá použít do mnoha jídel, salátů, marinád na ryby, maso a podobně.

Použití je nesčtně, zkuste třeba moje grilované kuře.

Grilované kuře s citronovou trávou dle Ariho

2 vykostěná kuřecí stehýnka
1 pěticentimetrový na drobno nakrájený kousek citronové trávy
1 nasekaný stroužek česneku
1 malý kousek dobře nasekaného zázvoru
1 červenou chilli papričku ( samozřejmě podle chuti )
pepř
rostlinný olej
1 lžíce rybí omáčky

Jak postupovat?
Všechny ingredience smíchejte a zespoda vetřete do kuřecích stehen, tzn. na maso, ne do kůže. Nechejte marinovat asi tak hodinku. Mezitím si předehřejte troubu na 180C. Pak stehýnka z obou stran prudce opečte na pánvi nebo grilu a dopečte v troubě doměkka.

Kdo je Ari Munandar

Ari MunandarAri Munadra je původem indonéský šéfkuchař nově otevřené restaurace Zinc v hotelu Hilton Old Town (bývalá restaurace Maze Gordona Ramsayho). Dlouhá léta pracoval pro hotel Hilton po celém světě: v Asii, Evropě a Africe. Je mu 38 let, žije v Praze, kde se také oženil a má dvouletou dceru.

bekBedřich Kratochvíl
Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Dokumentarista Olga Malířová Špátová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Lara Fabian | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Kdo létá, ničí planetu. Greta probouzí výčitky v mladé generaci

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letadla vyšla z módy, zatěžují prý klima. Když měla mladá aktivistka Greta Thunberg mluvit v OSN, do Ameriky radši...

Blogerka porodila do Karibského moře, maminky i lékaři šílí
Blogerka porodila do Karibského moře, maminky i lékaři šílí

Francouzská blogerka Audrey Coste, která od roku 2016 žije s rodinou na cestách a má více než čtvrt milionu sledujících, se stala potřetí matkou. Do vln Karibského moře porodila chlapce.