7. prosince 2013 7:15 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jaká je nejlepší zelenina na polévku? Nenápadný topinambur

Topinambur je proklatě zdravý. Zkuste z něj uvařit polévku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Topinambur je proklatě zdravý. Zkuste z něj uvařit polévku. | foto: Dagmar Heřtová

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je znovu objevená lahodná kořenová zelenina, která, ač by se tak dalo odvodit z názvu, nemá žádný vztah k Jeruzalému ani to není druh artyčoku. O co se tedy jedná?

Slunečnice topinambur je velmi nenáročná rostlinu, kterou zužitkujete hned dvakrát. Jednou jako květ malé slunečnice do vázy nebo pro okrasu zahrady a podruhé si pochutnáte na jejích hlízách.

Pochoutka i lék

Navíc topinambur je proklatě zdravý! Obsahuje velké množství draslíku, železa, fosforu, vitamínů skupiny B a zejména inulinu, což je polymer fruktózy, tedy velmi zdravá složka pro diabetiky. Neobsahuje olej a zejména neobsahuje škrob, čímž se liší od běžných brambor.

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je znovu objevená lahodná kořenová...

Doložený původ topinamburů pochází z let 1605, kdy tuto zeleninu nalezl francouzský geograf a cestovatel Samuel de Champlain v americkém Cape Code na zahrádce domorodců. Rostlinu vzal s sebou do Francie, odkud se později rozšířila. Původ názvu "jeruzalémský artyčok" je však stále nejasný.

ČTĚTE TAKÉ:

 Jméno prý vychází z italského slova pro slunečnice - girasole a byl používán italskými přistěhovalci v Americe, a jméno artyčok údajně přidali Angličané, vycházející z podobnosti k artyčoku. Český název topinambur, který se používá v jiných zemích snad kromě Itálie velmi vzácně, pochází z brazilského slova tupinambá a údajně vznikl omylem, když se roku 1650 dostali k papeži spolu s hlízami i vyslanci brazilského kmene Tupinambá.

Drahokam ze zahrady

Pokud máte tento klenot na zahrádce, neváhejte vykopat kořeny, neobávejte se hlíz plných zeminy a nebojte se ušpiněného dřezu, nakonec se vám pod studenou vodu objeví krásné světle béžové hlízy s vnitřkem jako drahokam.

Sezóna je právě v plném proudu, a tak to bude až do března. Topinambury uchovávejte v písku nebo jen tak neomyté zabalené v papírovém sáčku ve spodní přihrádce v ledničce. Hlízy jsou mrazuvzdorné, takže pokud mrazy povolí, máte v zimě čerstvou zeleninu ze zahrádky ihned k dispozici.

Topinambur je proklatě zdravý.

Pevné, hladké hlízy topinambur se upravují podobně jako brambory. Jejich chuť je však neotřele rafinovanější, jemnější, sladší a nejzajímavěji vynikne ořechová příchuť, která se zasloužila o větší zájem o tuto rostlinu.

Nad polévku z topinambur není

Hlízy se upravují mnoha způsoby, pečením, dušením, v syrovém stavu do salátů, ovšem nad všemi těmito úpravami vítězí topinamburová polévka. Francouzskými gurmány byla tato skromně vypadající kořenová zelenina vyhlášena v roce 2002 na francouzském veletrhu gurmánů v Nice nejlepší původní zeleninou pro přípravu polévky. A Francouzi asi o tom vědí své.

Přináším recept na levnou a výbornou polévku z jeruzalémských artyčoků. Pro fajnšmekry, kteří rádi nechají vyznít přírodní chuti pokrmů, doporučuji vynechat česnek nebo jen přidat jeden stroužek. Topinambura výborně ladí s máslem.

Polévku nezahušťujte ničím, pokud budete opatrní s vývarem, vykouzlíte tu správnou krémovou texturu. Počítejte s tím, že polévka sama po vychladnutí mírně zhoustne. Má jemně krémovou barvu a přidávat do této polévky smetanu jinak než na ozdobu je hřích, nechte vyznít její přirozeně oříškovou chuť. Tuto chuť skvěle doplňuje nasekaná hladká petrželka a případně lžíce másla.

Polévka z topinambur

  • 650 g jeruzalémských artyčoků
  • 50 g másla
  • 1 jemná cibule, třeba banánková
  • 2 - 3 stroužky česneku
  • 1 litr kuřecího nebo zeleninového vývaru (může být z bujónu)
  • sůl, barevný pepř
  • čerstvá listová petržel
  • podle chuti strouhaný parmazán
Topinambur je proklatě zdravý. Zkuste z něj uvařit polévku.

Hlízy topinambur dobře omyjte a oloupejte, odstraňte všechna hnědá očka a skvrnky. Nakrájejte na hrubší kousky. Oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na jemno. Ve větším hrnci rozehřejte máslo (nebo olivový olej) a přidejte cibuli a česnek, lehce osmahněte, dejte však pozor, aby cibule nezhnědly.

Přidejte topinambury a dále pokračujte v smažení asi tak 10 minut. Poté přidejte nejlépe horký kuřecí vývar a nechte vařit asi 25 minut, než topinambury změknou. Přendejte do mixéru nebo mixérem na přípravu omáček opatrně rozmixujte na hladkou směs. Ochuťte solí a čerstvým pepřem.

Polévka nejlépe chutná s plnou hrstí čerstvě nakrájené petrželové natě nebo například s čerstvě ugrilovanými hlavičkami zeleného chřestu. Případně můžete podávat jen s čerstvě nastrouhaným parmezánem.

Topinambur neboli jeruzalémský artyčok je znovu objevená lahodná kořenová...

Pokud nejste polévkoví nebo vás odradí nevýrazná barva a konzistence polévky, zkuste zapečenou topinamburu s bobkovým listem. Je to způsob, jaký nabízí slavný Jamie Olivier, vypadá to jako opečené čtvrtky brambor a zjistíte, že topinambura je skvělá.

O autorce

Dagmar Heřtová příležitostně pobývá ve Velké Británii, je milovnicí života, cestování, dobrého jídla a vaření. Je neustálou obdivovatelkou britské současnosti, anglického venkova, společnosti a anglické muziky. Sbírá moderní tištěné kuchařky, recepty a nové chutě…

Pokud však chcete omráčit hosty na party, připravte topinamburové lupínky s mořskou hrubší solí. Hlízy jednoduše nakrájejte na tenké plátky, dejte na plech potřený olejem, osolte hrubou solí a ve vyhřáté troubě nebo na grilu pečte asi 15 minut. Pravidelně kontrolujte, během chvilky mohou být spálené! A dejte hádat hostům, co vlastně jedí. Ale víc neprozrazujte!

Potvrzuje to i anglický zahradnický mistr David Frary, který vás mimo návodu k pěstování této plodiny upozorní na jediný problém s topinamburou: "...způsobuje větry. Ne ty jemné, které umí jen dámy, ale spíše takové připomínající rachot vojenské pochodové kapely."

Dagmar Heřtová, autorka je spolupracovnicí redakce

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na Lidovky.cz