24. července 2015 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Jezte blafy za tisíce. Když to nepoznáte, vaše vina

V restauraci (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy V restauraci (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

V české gastronomii se v poslední době jako lavina šíří móda přesvědčování strávníků, že je nejen světové, ale naprosto nutné utratit za jídlo v restauraci tisíce. Kdo se chce dobře najíst za pár ukoptěných stovek je hloupý „čecháček“ a neví nic o světě. Tvrdí nám to ale především kuchaři a majitelé restaurací, kteří žijí z našich peněz.

Propagátoři vaření, restauratéři a autoři kuchařek totiž objevili základní chybu českých strávníků. Chtějí se najíst levně! A podle nich to prostě nejde. Samozřejmě, vždyť všechny peníze utracené za výpravné kuchařky, kursy vaření šneků, a ochutnávací meníčka za 2 800 končí v jejich kapsách. 

Známý šéfkuchař Jan Punčochář například říká, že pokud jdeme do restaurace, tak je to slavnostní okamžik, na který bychom si měli šetřit. Restaurace ale prvotně slouží k tomu, abychom se najedli a ne vybrakovali účet. Copak je jídlo auto?

Za vzor je nám dávána Francie, Itálie, Španělsko, Belgie, kde jsou prý podobné návyky běžné a tamní strávníci bez remcání radostně platí. Ale byli jste někdy v těchto zemích? A jedli jste v normální průměrné restauraci?

V Bruselu, jednom nejdražších měst v Evropě, si můžete dát ve dvou předkrm, hrnec mušlí s pečivem a láhev dobrého vína za 40 eur. Pokud tito odborníci myslí opravdu top restaurace, tam jejich zasvěcené rady asi platí. Takových podniků je ale v každé zemi jen několik desítek. Zbytek tvoří běžné restaurace. Nejpodivnější je ale jejich kritika nás, potenciálních zákazníků, kteří jsme podle nich lakomí a ještě hlupáci.

Ocituji majitele restaurace Podolka Tomáše Vobořila. „Velkým problémem je i to, že hosté nepoznají, jestli jim obsluha lže. Výjimkou nejsou restaurace, kde se zamražené potraviny vydávají za čerstvé. Většina hostů ale není schopna poznat mraženou rybu od čerstvé, domácí těstoviny od kupovaných nebo neví, jak má být jídlo správně upraveno“.

Takže další chybou přízemních Čechů je, že nepoznají, když jim v restauraci lžou a prodávají šunty. Pokud vás tedy v restauraci, kde byste měli světově utrácet tisíce, okrádají a prodávají blafy, tak je to vaše chyba. 

Jiří Šťastný

Autor

Jiří Šťastnýjiri.stastny@lidovky.czČlánky
Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Dokumentarista Olga Malířová Špátová. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Lara Fabian | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Kdo létá, ničí planetu. Greta probouzí výčitky v mladé generaci

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Letadla vyšla z módy, zatěžují prý klima. Když měla mladá aktivistka Greta Thunberg mluvit v OSN, do Ameriky radši...

Blogerka porodila do Karibského moře, maminky i lékaři šílí
Blogerka porodila do Karibského moře, maminky i lékaři šílí

Francouzská blogerka Audrey Coste, která od roku 2016 žije s rodinou na cestách a má více než čtvrt milionu sledujících, se stala potřetí matkou. Do vln Karibského moře porodila chlapce.