Čtvrtek 21. října 2021, svátek má Brigita
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Iberská šunka a plody moře. Každý region Španělska má trochu jiné vánoční menu

Jídlo

  6:14
MADRID - Každá země má svá typická jídla, která se servírují o Vánocích. Ve většině regionů Španělska nesmí na vánočním stole chybět sýry, olivy, mořské plody či iberská šunka (španělská sušená vepřová šunka). Španělé také často jedí o Vánocích různé pečínky, polévky a sladkosti. Zemi ale tvoří téměř dvě desítky autonomních oblastí a každá z nich má svá specifika.

Španělská sušená šunka - Jamón Ibérico. foto: Shutterstock

Například v jihošpanělské Andalusii nesmí na vánočním stole chybět speciální kuřecí polévka (sopa de picadillo) a víno jerez, známější pod anglickým názvem sherry. To se pěstuje právě v oblasti kolem města Jerez de la Frontera v západní Andalusii.

V severošpanělské hornaté Kantábrii jsou nejtypičtější vánoční pochoutkou šneci a la montaňesa (na horský způsob), podávané v chutné omáčce a servírované s chlebem. V kraji Dona Quijota, autonomní oblasti Kastilie-La Mancha, o Vánocích nemůže chybět česneková polévka s opečeným chlebem a vajíčkem.

Zvláštní polévku servírují v Katalánsku, říká se jí sopa de galets nebo escudella a je to polévka s velkými těstovinami, které mohou být plněné masem. V sousední Valencii jedí na Vánoce obvykle polévku s masovými knedlíčky a jako zákusek mlsají turrón. Tuto sladkost, jejíž obdoba je v Čechách známá jako turecký med, přivezli na Pyrenejský poloostrov arabští dobyvatelé asi v 11. století a její španělská verze má původ právě ve Valencii v provincii Alicante.

V Galicii na severozápadním pobřeží Španělska je historickou tradicí jíst na Vánoce tresku s květákem. Tento zvyk už sice mnohde opustili, rozhodně ale na galicijském vánočním stole budou nejrůznější mořské plody v jakékoli formě.

Salmagundi s humrem

Mořské plody, zejména krab, a ryby jsou typické také pro Baskicko. V hornaté zemi Basků je vánoční tradicí i pití svařeného vína, které doporučují nechat do druhého dne, aby se v něm vylouhovalo přidané ovoce.

Navarra, která leží u hranic s Francií, je snad jedinou oblastí Španělska, kde je typickým vánočním jídlem chřest. Ve dvou španělských autonomních městech Ceuta a Melilla, které leží v Maroku, je vánoční kuchyně ovlivněna arabskou. Typické jsou tam například taštičky plněné masem, kuskus či sladké arabské zákusky.

upečte nejlepší vánoční cukroví

Tady jsou recepty!

Autor:

Váš syn bude žít jen pár týdnů. Zpověď matky zesnulého hokejisty Buchtely

Premium Přežít své dítě. Pro každého rodiče ta nejhorší představa. Teprve dvacetiletý hokejista Ondřej Buchtela zemřel loni v...

Test sluchátek: Z šesti novinek nás nejvíce nadchly ty nejlevnější

Premium Test zcela bezdrátových sluchátek přinesl docela neobvyklé překvapení: úplně nejlevnější model v celkovém hodnocení...

Jak se rodí sebevražda. Psychiatr Höschl nejen o schizofrenii a depresi

Premium Jak velká musí být síla, která člověka dožene k tomu, že si sám dobrovolně vezme život? Jaké jsou poslední myšlenky...