Pondělí 6. dubna 2020svátek má Vendula 18 °C jasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Iberská šunka a plody moře. Každý region Španělska má trochu jiné vánoční menu

Španělská sušená šunka - Jamón Ibérico. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Španělská sušená šunka - Jamón Ibérico. | foto: Shutterstock

MADRID Každá země má svá typická jídla, která se servírují o Vánocích. Ve většině regionů Španělska nesmí na vánočním stole chybět sýry, olivy, mořské plody či iberská šunka (španělská sušená vepřová šunka). Španělé také často jedí o Vánocích různé pečínky, polévky a sladkosti. Zemi ale tvoří téměř dvě desítky autonomních oblastí a každá z nich má svá specifika.

Například v jihošpanělské Andalusii nesmí na vánočním stole chybět speciální kuřecí polévka (sopa de picadillo) a víno jerez, známější pod anglickým názvem sherry. To se pěstuje právě v oblasti kolem města Jerez de la Frontera v západní Andalusii.

V severošpanělské hornaté Kantábrii jsou nejtypičtější vánoční pochoutkou šneci a la montaňesa (na horský způsob), podávané v chutné omáčce a servírované s chlebem. V kraji Dona Quijota, autonomní oblasti Kastilie-La Mancha, o Vánocích nemůže chybět česneková polévka s opečeným chlebem a vajíčkem.

Zvláštní polévku servírují v Katalánsku, říká se jí sopa de galets nebo escudella a je to polévka s velkými těstovinami, které mohou být plněné masem. V sousední Valencii jedí na Vánoce obvykle polévku s masovými knedlíčky a jako zákusek mlsají turrón. Tuto sladkost, jejíž obdoba je v Čechách známá jako turecký med, přivezli na Pyrenejský poloostrov arabští dobyvatelé asi v 11. století a její španělská verze má původ právě ve Valencii v provincii Alicante.

V Galicii na severozápadním pobřeží Španělska je historickou tradicí jíst na Vánoce tresku s květákem. Tento zvyk už sice mnohde opustili, rozhodně ale na galicijském vánočním stole budou nejrůznější mořské plody v jakékoli formě.

Salmagundi s humrem

Mořské plody, zejména krab, a ryby jsou typické také pro Baskicko. V hornaté zemi Basků je vánoční tradicí i pití svařeného vína, které doporučují nechat do druhého dne, aby se v něm vylouhovalo přidané ovoce.

Navarra, která leží u hranic s Francií, je snad jedinou oblastí Španělska, kde je typickým vánočním jídlem chřest. Ve dvou španělských autonomních městech Ceuta a Melilla, které leží v Maroku, je vánoční kuchyně ovlivněna arabskou. Typické jsou tam například taštičky plněné masem, kuskus či sladké arabské zákusky.

upečte nejlepší vánoční cukroví

Tady jsou recepty!

Premium

Koronavirus ještě může překvapit, říká přední světový biolog Karel Raška

Lékař Karel F. Raška převzal 26. května 2009 v Praze Cenu Společnosti pro vědu... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Koronavirus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc označovanou Covid-19, nelze nijak podceňovat, říká český vědec Karel...

Premium

Luxusní auta a vily. Pohádkový život utnula mladíkům až policie

Domy a byty podvodníků ze společnosti J.O. Investment s. r. o. (na snímku je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jakubovi O. bylo dvacet let, když založil firmu J.O. Investment a začal podnikat. Po třech letech jezdil v kabrioletu...

Premium

Imunitou proti koronaviru. Hýčkejte si horečku a jezte více cibule, radí lékař

Lékař Luboš Pantůček- | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Můžeme se rozhodnout, zda situaci kolem nákazy smrtícím koronavirem budeme vnímat jako tragédii, či jako příležitost...