3. dubna 2014 10:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Kde se dobře najíst mimo Prahu? Přinášíme tipy na gastro výlety

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 3Diskuse
Největší specialitou biofarmy U Štěpána jsou steaky z hovězího masa plemene Charolais (skot má světlou až bílou barvu).  | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Největší specialitou biofarmy U Štěpána jsou steaky z hovězího masa plemene Charolais (skot má světlou až bílou barvu). | foto:  František Vlček, Lidové noviny

Šťavnaté steaky, výborné sushi, ale i tradiční česká kuchyně. Najíst se dobře mimo hlavní město? Dnes už je to mnohem menší problém než dříve. Server Lidovky.cz přináší několik tipů na restaurace, kde má gastronomie úroveň.

U Štěpána (Šumava)
Podnik, který se proslavil v pořadu Ano, šéfe nabízí návštěvníkům téměř vše. Skvělé jídlo, posezení venku, prostor pro děti. Také je častým cílem cyklistů, kteří po okolí jezdí na výlety. Pokud se rozhodnete, že sem zajedete na oběd či večeři, určitě si udělejte rezervaci, mohlo by se vám stát, že si nesednete. Více čtěte ZDE.

Koishi Fish & Sushi (Brno)

Fasáda brněnského Koishi.

Jeden z nejlepších sushi barů najdete v Brně. Mimo jiné získal první místo v anketě Grand Restaurant za rok 2013. Restaurace Koishi (v japonštině kamínek) se navíc v TOP 10 umístila už potřetí.

Jak to u populárních restaurací bývá, rezervace na večer je nutná. V Koishi je to navíc umocněno i nevelkým prostorem. Do něj se vejde zhruba deset stolů, ovšem jen za cenu toho, že hned tři z nich jsou sotva dva metry od vstupních dveří. Více čtěte ZDE.
Genius Loci (Žebrák)
V restauraci rozhodně nenajdete žádné polotovary, velký důraz zde totiž kladou na kvalitu surovin. Nadchne vás také interiér, který je navíc uzpůsobený pro rodiny s dětmi. K dispozici je i prostorný přebalovací pult a dostatek dětských židliček. V létě pak je největším hitem venkovní pískoviště.

ČTĚTE TAKÉ:

Na Stodolci (České Švýcarsko)
Penzion najdete v oblasti Českého Švýcarska. A nabízí nejen kvalitní a pohodlné ubytovaní, ale také výtečnou kuchyni, která je postavena na čerstvých surovinách. Vaří se zde především z takových, které odpovídají biokvalitě. Místo ocení rodiny s dětmi.

Jítrava (Rynoltice)
Hotel nabízí kromě skvělé restaurace nepřeberné množství aktivit. Je tu wellness, jízdárna, tenisové kurty a okolí nabízí spoustu míst, kam se vydat na procházku či projížďku na kole. Ideální je zde strávit víkend a užít si vše najednou.

Jítrava

Tři knížata (Jihlava)
Moderní restaurace, která nabízí mix mezinárodní kuchyně - pod vedením šéfkuchaře Pavla Mareše, který je dlouholetým členem Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR. Podnik má 45 míst, takže pokud plánujete návštěvu, je lepší udělat si rezervaci.

Tandoor (Tábor)
Restaurace v centru Tábora nabízí autentickou indickou kuchyni, kterou připravují rodilí kuchaři. Stylové prostředí zážitek z indického jídla ještě umocní. Spokojení zde budou i vegetariáni  - restaurace totiž nabízí širokou paletu bezmasých jídel.

Avia Café (Brno)

Avia Café

Vyhlášený café restaurant, který spojil genia loci se skvělou kuchyní. Podnik najdete v suterénu Husova sboru, který patří mezi nejranější a nejcennější funkcionalistické stavby v Brně. Místo je tak krásné, že nebudete vědět, co dřív. Jestli pochvalovat jídlo, nebo se rozhlížet kolem sebe.

Bar de Tapas el Cid (Plzeň)
Jedna z designových restaurací v Plzni se nachází v historickém centru města, ze tří čtvrtin obklopeného pásem sadů, které vznikaly od 19. století na místech zbouraných městských hradeb a zasypaného vodního příkopu. Vzhledem připomíná nejvíce španělkou hospůdku - a odpovídá tomu i kuchyně - najdete zde především rybí a středomořské pokrmy.

U Zběhlíka (Čistá u Litomyšle)

Venkovské prostředí, dobré jídlo, domácí zvířata, ovoce a zelenina. Dobře se tady budou cítit i děti, která se mohou v areálu procházet a sledovat hospodářská zvířata či si natrhat čerstvé ovoce.

apeAlena Pecháčková, ogoOndřej Golis
  • 3Diskuse

Najdete na Lidovky.cz