Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Kešu koláčky se smetanovou náplní. Jak na ně?

Jídlo

  6:04
Recept na tyhle kešu koláčky s voňavou smetanovou náplní vznikl už poměrně dávno. Než jsem ale stihla zpracovat video postup, přišly Vánoce. A ony se docela jako vánoční cukroví hodí. Vím, není to klasika, ale i tak věřím, že si pochutnáte.

Kešu koláčky se smetanovou náplní foto: Lucie Grusová

Kešu koláčky se smetanovou náplní

5 porcí

  • 125 + 15 g kešu
  • 5 g prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 1 žloutek
  • 140 g smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • cca 10 g vhodného sladidla
  • 20 g hořké vysokoprocentní čokolády

Postup přípravy: Umelte co nejvíc najemno 125 g kešu ořechů. Smíchejte je s práškem do pečiva, 1 vejcem a 1 bílkem. 

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Vypracujte do hladkého těsta. Pomocí lžičky vytvořte na plechu vyloženém pečicím papírem malé bochánky.

V každém z nich pak pomocí spodku jemně namočené lžičky nebo bříšky prstů vytvořte důlky. Koláčky vložte do trouby vyhřáté na 150 °C a pečte přibližně 15 minut. Poté nechte vychladnout. V menší pánvičce přiveďte k varu smetanu. Za stálého míchání ji nechte zhoustnout a vyvařit na méně než polovinu původního objemu. Do husté směsi vmíchejte vanilkový extrakt. Vypněte plotýnku, aby se směs přestala vařit.

Pár lžiček horké husté smetany vmíchejte do 1 žloutku a pak za stálého míchání nalijte zpět do pánvičky. Pozor - směs se již nesmí vařit. Ochutnejte a případně mírně doslaďte. Za občasného promíchání nechte směs na kuchyňské lince vychladnout.

Upečené koláčky naplňte hustou smetanovou směsí a vložte na pár minut do mrazáku nebo alespoň na půl hodiny do lednice. Zchlazené koláčky pocákejte rozpuštěnou čokoládou a posypte 15 g nahrubo rozdrcených kešu ořechů.

Autor: