Středa 21. října 2020svátek má Brigita 5 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Konečně! Našla jsem pravou čínu

Krevety s mangem (420 Kč) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Krevety s mangem (420 Kč) | foto: Pavel WellnerLidové noviny

PRAHA Tak dlouho jsem si na svých webových stránkách stěžovala, že Praha je sice plná rádoby čínských bufetů, pravé čínské jídlo ale aby člověk pohledal, až mě čtenář upozornil na Peking. Zašla jsem tam, a ačkoli mě posadili do tmavé zadní místnosti, stálo to za to. Konečně „čína“, jak má být!

Zastavte se. Odložte pera. Vypněte mobilní telefony. Mám důležité oznámení. Objevila jsem dobrou čínskou restauraci. Tady. V Praze. Není dnes úžasný den?

Pro mě každopádně ano. O tom, kde se dá v Praze sehnat dobré, alespoň trochu autentické čínské jídlo, jiné než ta glutamanová hrůza z nekonečné řady olezlých bufetů po městě, se pražské mlsné jazyky dohadují už delší dobu. A přestože někteří Peking možná znají, nikdo z nich mi o něm dosud neřekl. To jméno padlo až před nedávnem, když mě na tuhle restauraci upozornil jeden ze čtenářů mého blogu.

bochánky cha siu baau (80 Kč)

Pomocí pečlivě stylizovaného e-mailu, který hýřil lákavými citáty z webových stránek restaurace („Navštivte nás v nové restauraci, kde strávíte příjemné chvíle a zažijete nevšední gurmánské zážitky“), se mi podařilo přesvědčit osm známých, aby se se mnou vydali na kulinární expedici na Pankrác. Peking se totiž nachází uprostřed sídliště v Praze 4, mezi paneláky a diskontem. Kontrast už nemohl být větší.

Od masivní čínské brány, kterou hlídají dva kamenní lvi, vede do prvního patra schodiště s mramorovým zábradlím. Když vystoupáte nahoru, ocitnete se v rozlehlé bohatě zdobené místnosti se sochou Buddhy a akváriem se zlatými rybkami. Za nádrží se živými humry je dětská herna.

Češi? Tak dozadu!
Skutečná magie se ale odehrává až v zadní části restaurace. Najdete tam deset očíslovaných salonků různých velikostí, všechny vybavené plazmovými televizními obrazovkami, bezdrátovým připojením na internet, tlačítky na ovládání klimatizace a přivolání obsluhy a samozřejmě i automaty na karaoke.

Do největšího salonku, nazvaného prostě VIP, se vejde dvacet lidí. Kam jsem nahlédla, tam seděly skupinky Číňanů. Takže je pravda, co se říká: že Peking je místem, kam chodí příslušníci místní čínské komunity, když si chtějí dát jídlo, které by jim připomínalo domov (několik mých zcestovalých přátel mi taky potvrdilo, že i interiér se velmi podobá lepším restauracím v Číně).

Je to tu dokonce tak čínské, že nečínským hostům je přiřazena zvláštní část restaurace. Když jsem si telefonicky objednávala stůl, zeptali se mě, jestli jsme Češi. A když jsem přišla podruhé, byli jsme s dalšími dvěma přáteli převedeni přes hlavní místnost plnou Číňanů do místnosti bez oken v zadní části restaurace. Zpočátku jsme tam byli sami, pak se místnost začala plnit dalšími Čechy, Francouzi a Němci.

Nejlépe ve skupině. Když vás bude víc, posadí vás ke kulatému stolu s otočným středem, takže budete moct vyzkoušet více pokrmů.

V Pekingu sice vládne rasová segregace, za kvalitní jídlo jsem to ale byla hotová vydržet. Jídelní lístek je – jako v čínských restauracích obvykle – rozsáhlý a obsahuje i věrné fotografie jídel. Méně obvyklé už je, že na něm najdete i plněné knedlíčky dim sum, které se smaží nebo vaří v páře a jsou typické pro kantonskou kuchyni.

V Guangdongu, čínské kantonské provincii, se dim sum (doslova „blízko srdce“) podává nejčastěji s čajem k snídani nebo obědu. V restauraci jsou rozmístěny vozíky s několika tucty různých druhů knedlíčků, z nichž si hosté mohou podle libosti vybírat. Většina jich je slaná, je tu ale i několik sladkých verzí, které si můžete dát jako dezert.

My jsme ochutnali knedlíčky cha siu baau vařené v páře (80 Kč za tři kousky). Byly podobné českým ovocným knedlíkům, ale plněné vepřovou pečení a červenou omáčkou. Zatímco náplň byla šťavnatá a lahodně sladká, knedlíkové těsto mě svou suchostí zklamalo. Zato guotie (70 Kč za pět kousků), knedlík plněný mletým vepřovým a kousky zeleniny, opečený na pánvi, byl zvenku dokonale měkký a uvnitř jsem cítila příchuť zázvoru.

Skvělé byly i krevetové knedlíčky har kau (90 Kč za čtyři) z průhledného rýžového těsta a jednoduché náplně z celých krevet a bambusových výhonků. Potěšilo mě i to, že jarní závitky (dva za 55 Kč) se podobaly těm, jimž se v Severní Americe říká vaječné závitky – byly větší a měly nadýchanou křupavou kůrku.

Zdejší hlavní chody se obvyklé nabídce českých čínských restaurací přibližují už víc. Převažuje osmažené maso a zelenina v hustých, někdy až trochu moc lepivých omáčkách – s tím rozdílem ovšem, že maso i zelenina jsou kvalitnější a omáčky nejsou přecpané škodlivým glutamanem sodným.

Rozevřené krevety s čerstvým mangem (420 Kč) se podávají s krátce povařenými kousky červené papriky a okurky. Tato neobvyklá, sofistikovaná kombinace lahodí i oku. Dokázala bych si představit, že by sladkokyselé kuře (139 Kč) mohlo být i křupavější, ale čerstvé mladé hráškové lusky s česnekovou zálivkou (159 Kč) mi to vynahradily.

Báječná kachna
V Pekingu si samozřejmě můžete dát i slavnou pekingskou kachnu. A že ji tady umějí! Zaplatíte za ni sice celkem dost (599 Kč), ale velká porce voňavého masa s křupavou hnědou kůrčičkou za to stojí. V ceně jsou i palačinky tenké jako papír, omáčka hoi sin, čerstvá zelená cibulka a okurka, které k pekingské kachně tradičně patří. Pokud přijdete ve větší skupině, můžete si předem objednat celou kachnu, kterou pak obřadně přinesou na podnose.

Čínská restaurace Peking

Pujmanové 10
Praha 4-Pankrác
Tel.: 241 730 688 www.pekingrestaurant.cz

Laura Baranik recenzentka restaurací
ww.praguespoon.com



A že byste sem opravdu měli zajít ve větší skupině! Tak totiž budete mít možnost vyzkoušet co nejvíc pokrmů, které si můžete posílat pomocí otočné části, která je zabudovaná v každém z velkých stolů. Výhodou také je, že vám nápoje přivezou na speciálním vozíku (opravdu geniální vynález!), a pokud si objednáte salonek, budete se moci bavit automatem na karaoke.

Peking byl původně blíž centru – v Legerově ulici v Praze 2, na Pankráci si ale zařídili daleko honosnější prostředí. Běžte se tam podívat sami. Nemůžu zaručit, že na vás vyzbyde to nejlepší místo, ale určitě se tu skvěle najíte – a pobavíte.

Laura hodnotí čínskou restauraci Peking

celkový dojem - tři lžičky
jídlo - tři lžičky
obsluha - tři lžičky
atmosféra - tři lžičky

Vysvětlivky:
gurmánská bomba - čtyři lžičky
překvapivě dobré - tři lžičky
průměr - dvě lžičky
nic moc - jedna lžička
raději se vyhnout - žádná lžička

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a...

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!