Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Krémová a lehká polévka z Japonska. Jak na miso?

Jídlo

  5:13
Polévka miso je japonským národním pokladem. Díky miso pastě, sójové omáčce a sezamovému oleji je lehká a krémová. Jak na ni poradí šéfkuchař Štěpán Návrat z restaurace Café Buddha Balbínova.

Miso polévka foto: Café Buddha Balbínova

Miso

  • 1 polévková lžíce sušených řas wakame
  • 800 ml vody
  • 2 čajové lžičky  japonského dashi prášku
  • 2 polévkové lžíce bílé miso pasty
  • 1 polévková lžíce sójové omáčka
  • 200 g tofu
  • 4 polévkové lžíce jarní cibulky

Sušené wakame mořské řasy namočíme ve vodě. Nakrájíme tofu na kostky. Nalijeme vodu do hrnce, přidáme prášek dashi a přiveďte k mírnému varu, dobře promíchejte. Pastu miso postupně rozšleháme do vody. Přidáme wakame do polévky s tofu a ochutíme sójovou omáčkou. Nevařte. Podávejte do malých misek a ozdobte nakrájenou jarní cibulkou, klíčky, paprikou – záleží na chutí.

Autor: