Pátek 1. července 2022, svátek má Jaroslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Kulinární rocková hvězda? Experimenty indického šéfkuchaře lidé milují

Jídlo

  5:05
BANGKOK - Indický šéfkuchař Gaggan Anand se označuje za kulinární rockovou hvězdu a průkopníka experimentální kuchyně v Asii. Po konfliktech s finančními partnery nedávno zavřel svou slavnou restauraci v Bangkoku, která byla klasifikována jako čtvrtá na seznamu nejlepších světových restaurací. Už ale pracuje na otevření nového podniku.

Indický šéfkuchař Gaggan Anand foto: YouTube

Jednačtyřicetiletý Gaggan je žákem katalánského mistra molekulární kuchyně Ferrana Adrii. V říjnu má otevřít svůj podnik v srdci thajské metropole, kde jej každý večer čtyřicítka hostů spatří při práci spolu s armádou 25 kuchařů. Jeho cílem je stát se do deseti let jedním z největších šéfkuchařů 21. století a světovou hvězdou. „Nejméně 20 tisíc turistů už každoročně zamíří do Bangkoku jedině proto, aby ochutnali mou kuchyni,“ řekl Gaggan agentuře AFP.

Nejodpornější jídlo? Fermentovaný žralok, který se zakope do země a polije ovčí močí, říká šéfkuchař

Na kritiky, kteří jej označují za arogantního, odpovídá šéfkuchař v tričku Nirvana, že má tu „výsadu“. „Musím své cíle plánovat na deset let dopředu. Dosud jsem jich vždy dosáhl,“ zdůrazňuje. Jeho životopis je ohromující. Pět let po otevření svého podniku v roce 2010 se dostal do čela seznamu 50 nejlepších asijských restaurací. Získal také dvě hvězdičky v hodnocení prvního vydání průvodce Michelin pro Thajsko v roce 2018. A letos se umístil na čtvrtém místě v seznamu 50 nejlepších restaurací na světě.

Jídlo s názvem Lick it up

Jeho cílem je být jedním z průkopníků pokrokové kuchyně v Asii, využívat vědy k modernizaci indické gastronomie a přetvářet ji pod vlivem japonské a jihoamerické kuchyně. Některé jeho pokrmy se staly pověstnými: tučná husí játra s kozím mozečkem, sférický jogurt, Viagra (ústřice pod křenovou zmrzlinou), pokrm s názvem Lick it up, kdy zákazník musí vylízat talíř, zatímco zní skladba americké skupiny Kiss.

„Moje koncepce neustále překvapovat bude stejná i v mé nové restauraci, která se bude jmenovat Gaggan Anand,“ říká Gaggan. V jeho nynější restauraci Gaggan je na jídelníčku 25 pokrmů, které stojí zhruba 8000 thajských bátů (přes 6000 Kč) a které se třikrát až čtyřikrát ročně obměňují, zdůrazňuje. Šéfkuchař při vaření rád poslouchá Nirvanu nebo Red Hot Chili Peppers. „Jsem kulinární rocková hvězda,“ prohlašuje.

Gaggan se narodil v roce 1978 v chudém prostředí Kalkaty a učil se vařit s matkou „jednoduchá, ale neuvěřitelná“ jídla. V osmnácti letech se zapsal na hotelovou školu a pak pracoval v podniku, který dodával jídlo kalkatským firmám. V roce 2007 se rozhodl všechno opustit a s pár centy v kapse odešel do Thajska. Vařil v několika restauracích a při jednom bujarém večírku s přáteli se rozhodl zřídit si vlastní podnik.

„Bylo třeba, aby se moje kuchyně vyvíjela. Dvacetkrát jsem telefonoval týmu Ferrana Adrii, abych je přesvědčil a aby mě k sobě vzali na stáž,“ říká. Tam objevil neuvěřitelné směsi chutí a techniky. „Chtěl jsem aplikovat revoluční metody v Asii,“ prohlašuje. Tři měsíce po otevření restaurace v Bangkoku se úspěch dostavil a trval devět let. Letos v létě chtěl Gaggan vlastnit více než svých dosavadních 25 procent, ale jeho partneři odmítli. Odešel tedy a spolu s ním 64 zaměstnanců, většina jeho týmu.

„Dobrovolně svěřili budoucnost do mých rukou a následovali mě,“ píše na sociálních sítích, jichž hojně využívá. „Hosté budou očekávat, že to budu dělat ještě lépe. Je to tlak, spolu s Michelinem a dalšími oceněními. Ten tlak ale znamená sílu, nikoli handicap,“ zdůrazňuje.

Podruhé ženatý otec malé dcerky je však opatrný: „Nikdy nezapomínám, že můj vzestup byl velmi rychlý a že mohu stejně tak rychle padnout.“

Autor:

Proč dřív lidé vypadali na fotce starší. Rychleji se stárnulo, nebo je to klam?

Premium Tak schválně, udělejte si čas a zalistujte rodinnými alby. Podívejte se na svoje rodiče, prarodiče, praprarodiče. A...

Rozvod, má prohra. Voříšek o synech, bohu Nedvědovi i bláznivé dietě

Premium Evropský titul, zlato se Spartou, reprezentační srazy v pověstném hotelu Praha i rady od idolu Pavla Nedvěda, ale taky...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat