Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Honosný langoš. Šéfkuchař radí, jak na nadýchané kynuté těsto

Dobré těsto a bohatá obloha – trhané vepřové v BBQ omáčce, čerstvý sýr a kyselá zelenina foto: Pavel Drdel

Recept
Oblíbenou dobrotu ze stánku na pouti nebo na koupališti není nijak složité připravit doma. Základem úspěchu je nadýchané kynuté těsto, naopak dokončení může mít spoustu podob – od kečupu a sýra až po trhané maso s kyselou okurkou či sladký med.
  5:00

Langoše jsou jak známo smažené placky z kynutého těsta, pocházející z Maďarska. Odtud se rozšířily do sousedních zemí a posléze i zemí, které sousedí s těmito sousedními zeměmi, tedy i k nám. V Česku je máme nejradši potřené kečupem a česnekem a posypané sýrem, v Maďarsku jsou kromě toho obvyklé taky varianty se šunkou, lečem nebo kysanou smetanou.

Pečivo podobné dnešním langošům se dřív v Maďarsku i jinde peklo na kraji pece na chleba podobně jako tuzemské podplamenice, oválné placky sypané solí a kmínem, případně potírané povidly (ostatně i maďarské láng znamená plamen). Dnes je ovšem známe v trochu jiné podobě – smaží se ve vysoké vrstvě oleje, což z nich dělá populární rychlou svačinku.

Hladké, nelepivé těsto

Stejně jako v případě neméně oblíbené pizzy je základem dobrého langoše dobré kynuté těsto (langoš se koneckonců dá vyrobit a usmažit i z něj – z těsta na pizzu). Výčet potřebných surovin je stručný: mouka, droždí, mléko (případně voda), trocha soli a cukru. „Existují taky varianty vylepšené o jogurt, strouhané brambory, olej anebo sádlo,“ vypočítává Pavel Drdel s tím, že možnostem se meze nekladou, důležité je, aby se těsto povedlo a chutnalo. „Kynuté těsto někdy vzbuzuje obavy – koneckonců pracuje s živým kváskem a ten se někdy může chovat trochu nevyzpytatelně.“

Pavel Drdel

Strakonický rodák a šéfkuchař populární restaurace Sůl a řepa propojuje gastronomii s přírodou. Vaří z lokálních a čerstvých surovin, spolupracuje s místními dodavateli. Nakládá, fermentuje, suší a snaží se pracovat šetrně a beze zbytku. 

Pavel Drdel

Pomůže, když jsou kvasnice co nejčerstvější a důležitá je taky teplota mléka (popř. vody), v němž mají vzejít: nemělo by mít víc než 35 stupňů. Babičkovská rada praví, že bychom v tekutině měli udržet prst, aniž by nás pálila. Probuzený kvásek je kromě toho potřeba nakrmit, proto lžička cukru.

V další fázi se těsto míchá a propracovává se zbytkem surovin, a zatímco třeba na kynutou bábovku jej chceme mít trochu „volnější“, bezmála tekuté, langoše si říkají o těsto nelepivé, pevné a hladké – jinak by se těžko tvarovaly (důkladné propracování patří mezi nejpracnější fáze přípravy těsta; pokud máte doma kuchyňský robot, případně domácí pekárnu, využijte je). „Na teplém místě jej necháme zhruba 30–40 minut kynout, pak vyválíme a vytvarujeme,“ pokračuje šéfkuchař.

Důležité je nevkládat připravené langoše rovnou do vroucí olejové lázně, ale dát jim ještě asi deset minut čas, aby naposledy trochu nakynuly – na výsledku se to mnohonásobně odrazí.

Trhané vepřové

S čím langoše podávat, už bylo naznačeno výše. Kromě oblíbeného trojlístku kečup, česnek, sýr to může být klidně i med, trocha marmelády či šlehačka.

Na první pohled obyčejná placka z kynutého těsta ale může nést i k dokonalosti dotaženou BBQ omáčku s trhaným masem. Díky téhle úpravě se dá langoš pořád docela dobře jíst i z ruky, a přitom uspokojí i ty, kteří se nad verzí ze stánku trochu ušklíbají. Kromě masa v barbecue omáčce, připravené z kečupu, protlaku, povidel, prolisovaného česneku, papriky, soli a výpeku, který po pečeném mase zbyl, můžete navrch přihodit i pár kousků čerstvého sýra. Kyselý kontrapunkt zajistí nakládané okurky, houby, ředkvičky anebo cibulka.

I při použití BBQ omáčky ovšem neuškodí přidat ještě trochu kečupu – buď nějakého dobrého z obchodu nebo ještě líp domácího; teď v předjaří se na něj spíše než rajčata dají využít třeba zbytky loňské úrody mrkve. „Asi kilo oloupané zeleniny nakrájíme na kolečka, ve větším hrnci necháme zkaramelizovat 200 gramů cukru, přidáme mrkev, poté opatrně trochu octa – pozor, horký karamel bude prskat –, dolijeme necelým litrem horké vody, osolíme a necháme zvolna vařit,“ přidává návod šéfkuchař. Po odpaření přebytečné tekutiny nechte směs trochu zchladnout a ještě vlažnou umixujte dohladka. Nevyužitý kečup je možné nějakou dobu skladovat v lednici, případně přelít do vhodné nádoby (sklenice) a zavařit: při 90 stupních asi 40 minut.

LANGOŠ S TRHANÝM MASEM

Ingredience

Těsto:

■ 150 g hladké mouky

■ půl čajové lžičky cukru

■ špetka soli

■ 100 ml mléka

■ 1/3 balíčku droždí

■ 800 g vepřového plecka

■ sůl, čerstvě mletý pepř

■ bylinky podle chuti

■ 200 g kečupu a 4 lžíce protlaku

■ 2 lžíce švestkových povidel

■ 1 lžička zauzené papriky

■ 2 stroužky česneku

■ 250 g čerstvého farmářského sýra

■ petrželka či kopr

■ olej na smažení

■ čerstvé klíčky, nakládaná cibulka, houby, okurky, ředkvičky k servírování

1. Vlažné mléko smícháme s cukrem a rozdrobíme do něj droždí. Necháme v teple vzejít kvásek. Mouku osolíme a prosejeme do mísy. Přidáme kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout zhruba 30–40 minut. Pak vyválíme a vytvarujeme. Připravené langoše necháme ještě dalších asi 10 minut kynout a pak z obou stran opečeme ve vyšší vrstvě tuku dozlatova.

2. Do masa vmasírujeme sůl, pepř a bylinky a opečeme jej ze všech stran na pánvi. Vložíme do pekáčku, podlijeme vodou a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi dvě hodiny. Během pečení kontrolujeme, zda se voda neodpařila, popř. ji ještě trochu přilijeme. Po upečení necháme maso zchladnout a pak natrháme.

3. Z kečupu, rajčatového protlaku, povidel, prolisovaného česneku, papriky a soli si připravíme BBQ omáčku. V kastrůlku ji promícháme s natrhaným masem a částí výpeku. Čerstvý sýr natrháme, osolíme, opepříme, přidáme k němu posekaný kopr a vše spojíme. Ze vzniklé směsi vytvarujeme menší kuličky.

4. Před podáváním na langoše rovnoměrně naneseme ochucené trhané maso, kuličky sýra, nakládanou zeleninu a mrkvový či jiný dobrý kečup. Dozdobíme klíčky.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!