Pondělí 30. listopadu 2020svátek má Ondřej -2 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Lančmít jako asijské jídlo? Absurdní, vzkazují šéfkuchaři

Šéfkuchař hotelu Mandarin Ondřej Štift připravil filet Chateaubriand, podle... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Šéfkuchař hotelu Mandarin Ondřej Štift připravil filet Chateaubriand, podle... | foto: Lidové noviny

Je lančmítová polévka opravdu asijský recept? A je glutasol tradiční surovina orientálních zemí, jak tvrdí spoluautor knihy Receptury teplých pokrmů, ze které se učí budoucí kuchaři? Server Lidovky.cz oslovil přední šéfkuchaře, kteří se asijské kuchyni věnují. Shodují se, že lančmít rozhodně do asijské kuchyně nepatří.

"Co se týče asijských receptů, tak jsem se setkal s různými úpravami snad všeho poživatelného, ale s lunch meat nikdy. Rozhodně to není typické asijské jídlo, natož polévka," kroutí hlavou nad vyjádřením šéfkuchař Tomáš Stehlík, který je odborníkem na asijskou kuchyni.

Přečtěte si vyjádření autora učňovské kuchařky:

Podobně reaguje i Roman Vaněk, šéf Pražského kulinářského institutu. "O lančmítové polévce jsem v životě neslyšel. Že je to tradiční asijský recept? To je absurdní," uvedl pro server Lidovky.cz.

Nad receptem se podivuje i šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental Jiří Štift. "Spousta kuchařů si myslí, že když do jídla přidají sojovou omáčku tak vaří klasickou asijskou kuchyni. Ochutnal jsem při svých cestách po Asii spoustu jídel, ale lančmítová polévka mě asi minula," glosuje šéfkuchař.

Proč se neučí klasika?

A diví se i nad výběrem receptů. "Když už z jakéhokoliv důvodu dávají do Receptur jídla mezinárodní kuchyně, proč nevyberou ta opravdu klasická, která tu kterou zemi reprezentují a nemůže o jejich originalitě být další diskuze. Třeba Pekingská kachna, Thajské nudle Pad Thai a podobně," říká Štift.

O špatně vybraných receptech je přesvědčen i Stehlík, "Asijská kuchyně je o čerstvé zelenině a zajímavých chutích ale tato receptura postrádá obojí. Navíc použití hlavní suroviny z konzervy je opravdu velmi nevhodné," dodává Stehlík.

Místo masa lančmít, radí kuchařka pro učně.

Štift nesouhlasí ani s názorem, že by glutasol byla tradiční surovina asijské kuchyně. "Strávil jsem tři týdny na praxi v čínských restauracích v Hong Kongu a opravdu dobré restaurace zásadně glutamát nepoužívají. Na podlévání jídel si vaří velmi silný vývar z kuřat a sušené čínské šunky," vysvětluje šéfkuchař.

S gastronomií nemají nic společného

Stehlík je skeptický i k dalším receptům z kuchařky. "Je potřeba si připomenout jejich smysl a historii v době plánování a centralizace cen. V té době to byl návod jak dobře obstát a držet se norem. Tak se jim i říkalo, normy. Jenže doba pokročila a obrody těchto norem jsme se nedočkali. Myslím, že je na nás, jaké knihy dáme svým žákům," dodává Stehlík.

Podobně to vidí i Štift. "Díky těmto neprofesionálním receptům si učni k závěrečným zkouškám potom losují jídla jako 'Rizoto se zeleninou a kečupem', to si opravdu předloni vylosoval jeden z našich učnů, a jiné podobné šmakulády, které nemají s gastronomií nic společného," shrnuje šéfkuchař.

,

Neschopní ať zkrachují a pražská smetánka čte knihy, vzkazuje prezident

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru pro MF DNES (Lány, 8. října 2020) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Česká republika se potýká s rekordními nárůsty potvrzených případů koronaviru, vláda zavádí mimořádná opatření a...

Umírají lidé, kteří mohli žít, říká lékař a spoluautor výzvy Jiří Sagan

Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP z Kliniky infekčního lékařství FN Ostrava | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jedním ze tří autorů výzvy k ­lidem, aby dodržovali hygienická opatření, a zároveň žádající některé lékaře, ať je...

Svou sportovní kariéru považuji za ztrátu času, hodnotí minulost Hlaváčová

Yvetta Hlaváčová Tulip | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Držitelka světového rekordu v přeplavání kanálu La Manche pokořila řadu dalších met a získala spoustu významných...

SOUTĚŽ: Vyhrajte balíček 12 skvělých pudingů Dr. Oetker
SOUTĚŽ: Vyhrajte balíček 12 skvělých pudingů Dr. Oetker

Kdo by neměl rád puding? Chutná skvěle samostatně, se šlehačkou a čerstvým ovocem, ale i jako náplň do dortů. Navíc je přirozeně bezlepkový. Nyní...