Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jak naložit s rybízem? Zkuste koláčky Romana Pauluse

Jídlo

  7:00
Je tu čas rybízu a s ním i hledání receptů na ten nejlepší koláč, který onu nakyslou chuť rubínově zbarvených kuliček podtrhne.

Ovocné koláčky. foto: Shutterstock

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, svou koláčovou jedničku našel už před lety. Příprava ovocných koláčků z dvojího těsta je sice o něco pracnější, ale výsledek stojí za to: s korálky červeného rybízu, voňavými jahodami či sladkými kuličkami borůvek vypadají nádherně – a chutnají ještě líp.

Mistr kuchař

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu.

Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, radí každý týden čtenářům LN.

Více rad a receptů najdete ZDE

"Nejprve je potřeba připravit si mělké košíčky z lineckého těsta," popisuje šéfkuchař a radí vytáhnout je z trouby ještě dřív, než začnou na krajích růžovět – do trouby se za chvíli ještě vrátí a barvu hravě doženou (kdybyste je naopak už v této fázi nechali upéct dozlatova, byly by na konci na troud – a vnitřek zůstal syrový). Teprve takto předpřipravené košíčky se totiž "plní" jogurtovým těstem a zdobí ovocem (viz recept).

Ovocné koláčky

Suroviny:
* 2 hrnky polohrubé mouky
* 1 hrnek cukru krupice
* 1 hrnek bílého jogurtu
* 1 vanilkový cukr
* 1 prášek do pečiva
* 1 hrnku oleje
* 3 vejce
* kůra z jednoho citronu
* korpusy z lineckého těsta

Postup: Všechny suroviny smícháme a těstem naplníme předem upečené misky z lineckého těsta (světlé). Ozdobíme libovolným čerstvým ovocem a pečeme při 180 stupních dozlatova (asi 20 minut).
Ještě horké potřeme rozehřátou meruňkovou marmeládou a necháme zchládnout.

"Použít můžete jahody, rybíz, borůvky i meruňky." Pak už jen zpátky do trouby a čekat. Po dvaceti minutách by mělo být hotovo. Tedy téměř: "Ještě horké koláčky nakonec potřu rozehřátou meruňkovou marmeládou," dodává šéfkuchař, "budou se krásně lesknout a není potřeba je už cukrovat." Letní dozrávání ovoce je vůbec inspirativní. "Nezapomeňte na rebarborový crumble," radí Roman Paulus, "syrové šlahouny rebarbory jsou sice kyselé, až to svírá ústa, ale tahle zdánlivá nevýhoda se při pečení promění ve výhodu: Pokud rebarboru smícháte například se sladšími jahodami, bude výsledek příjemně osvěžující." Navíc, teď v létě takřka co čtrnáct dní dozrává jiný druh ovoce, a náplně koláčů či knedlíků tak můžete průběžně měnit.

Další tipy michelinského šéfkuchaře, jak si sezonní ovoce maximálně užít, najdete v boxu.

Na co se které ovoce hodí?

Broskve – Na koláč, do salátu, oloupané jsou skvělé do ovocné bowle.

Jahody – Knedlíky, dezerty, studené polévky; jahody s pepřem a balsamikem.

Lesní plody – Nejlepší jsou čerstvé, připravit se z nich ale dají i kompoty nebo ovocné šťávy; dají se i naložit do alkoholu. „Maliny můžete naložit do octa a potom používat například do salátů,“ říká šéfkuchař Paulus.

Meruňky – Na knedlíky, na koláč.

Rebarbora – Botanicky vzato jde o zeleninu, ale v kuchyni se používá spíš jako ovoce. „Vyzkoušejte koláč a kompot; naložená v ibišku se skvěle hodí ke kachním játrům.“

Třešně, višně – Bublanina, kompot; višňové víno.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...