Zmrzlina údajně vypadá typicky vanilkově, ale je výrazně slaná a má lehce ořechovou příchuť. "Spojení sójové omáčky a zmrzliny vytváří dobře vyváženou, současně slanou i sladkou chuť, která se dokonale hodí pro léto," tvrdí Kunihiko Širokava z týmu cukrářů, kteří za vznikem nové sladkosti stojí. "Na podzim plánujeme další nový výrobek," dodává.
ČTĚTE TAKÉ: |
Projekt vznikl pro dobrou věc - cílem je totiž pomoci při obnově města Rikuzentakata v severovýchodním Japonsku, které bylo prakticky srovnáno se zemí při zemětřesení a cunami 11. března loňského roku.
Kolik stojí sladkosti se sojovou omáčkou
Část zisků z prodeje má být věnována neziskovým organizacím, které pomáhají při obnově Rikuzentakaty. |
Nápad se zrodil v hlavě Sekiho Kinji, šéfa tokijské poradenské firmy Big Apple, který se jako dobrovolník zúčastnil odklízení trosek v Rikuzentakatě, jež patřila při loňské přírodní katastrofě k nejpostiženějším. Právě díky němu se společnost Yamani Soy Sauce z Rikuzentakaty, která vyrábí sójovou omáčku, spojila s cukráři firmy Hirota, aby společně překvapili Japonce originální lahůdkou.
"Pracoval jsem na čištění Rikuzentakaty a náhodou jsem se setkal s kolegou z místní firmy Yamani Soy Sauce. Pak jsem slyšel starostu mluvit o potřebě revitalizace místních podniků a vytváření nových pracovních příležitostí. Všechno se to stalo vlastně náhodou," prohlásil Kinja.
Dortík, jehož těsto odpovídá českému větrníku, je k dostání za 150 jenů (39 korun) a neobvyklá zmrzlina za 250 jenů (65 korun). Část zisků z prodeje má být věnována neziskovým organizacím, které pomáhají při obnově Rikuzentakaty.