Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Malinová Pavlova. Jak na jedinečný zákusek, poradí cukrářka

Malinová Pavlova foto: Shutterstock

Recept
Dezert pojmenovaný podle slavné ruské baleríny Anny Pavlovové je lehoučký jako hedvábná sukně baletky. Zdá se komplikovaný na přípravu, ale není to nic složitého. Jen je třeba přesně dodržovat množství ingrediencí i postup.
  14:00

Budete potřebovat:

  • 320 g vaječných bílků
  • 320 g krupicového cukru
  • 320 g moučkového cukru
  • kousky malin (mrazem sušených)
  • šlehací robot
  • formičky (záleží na tom, jak Pavlovu budete chtít vytvarovat)

Do šlehací mísy dáme vaječné bílky a 120 g krupicového cukru. Pozor, vždy musí být mísa suchá a studená. Směs šleháme na vysoký stupeň. Až bude polovyšlehaná, přidáme zbytek krupicového cukru. Jakmile v míse vznikne tuhý sníh, snížíme stupeň rychlosti o polovinu a postupně přidáváme moučkový cukr.

Sníh se musí krásně spojit. Poté jej dáme do připraveného cukrářského sáčku se špičkou (její tvar si zvolte podle sebe). Pokud budete chtít dělat klasický Pavlova dort, nebudete potřebovat ani cukrářský sáček. Stačí vám jen stěrka a plech s pečícím papírem. Já osobně dělám Pavlovy v malé verzi a jako malé mističky. Až budete mít sníh nastříkaný na plechu nebo na formičkách, posypeme ho velkou vrstvou sušených malin.

Pečeme v předehřáté troubě na 90 stupňů přibližně 2,5 až 3 hodiny. Po upečení necháme Pavlovy vychladnout na mřížce. Pokud je nebudeme jíst hned, skladujeme je v suchu v uzavíratelné nádobě, aby se neroztekly. Plníme je krémem z mascarpone anebo tvarohu až v den konzumace. Zdobíme malinami a jahodami.

Autor: