Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Masopust je hodování. Co chystají restaurace?

Jídlo

  7:00
Vánocemi hodování nekončí. Přichází masopust a s ním i bujaré oslavy a veselice. K těm neodmyslitelně patří zabijačky, koblihy a další spousta dobrého jídla. V českých restauracích se proto uskuteční další tématický festival s názvem Masopustní hody.

Předehra ze skopové kýty, černých krup a česnekové consomé. foto: Alakarte.cz

A co hosty čeká? Vybrané restaurace představí od 21. ledna do 21. února ty nejlepší masopustní speciality spojené hlavně s venkovskými tradicemi. Kromě Prahy se masopustního veselí zúčastní i podniky v Brně, Liberci a nově také v Pardubicích.

"Chceme držet krok se sezonou a představit suroviny používané v období na začátku roku. A protože jsme festival chtěli propojit s lidovými tradicemi, jasně se nabízelo téma masopustu," řekl Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz., která festivaly pořádá. V minulosti na svých akcích představili třeba podzimní nebo vánoční speciality.

Masopustní hody v restauracích:

Masopustní nabídku restaurací najdete na www.masopustnihody.cz. Zde si také můžete zarezervovat stůl na konkrétní den. Všechna menu jsou tříchodová za cenu 290 Kč. Za jídlo zaplatíte až v restauraci.

Zabijačka, koblihy a pak přijde půst

Masopust začíná svátkem Tří králů a končí Popeleční středou, letos připadá na 22. února. Poté následuje čtyřicetidenní půst, který trvá až do Velikonoc, tudíž je nutné se během masopustních oslav dosyta najíst. A na talířích nesmí chybět tučné zabijačkové pokrmy, kynuté koláče a koblihy.

Tohoto pravidla se držely i restaurace. Jejich masopustní nabídky budou opravdu pestré, šéfkuchaři si mnohdy pro hosty přichystali nejedno překvapení. Pražská Mozaika například naservíruje předkrm ze skopové kýty, krup a česnekového consomé, dále řízečky z vepřového ovaru s bramborovou kaší s křenem a jako dezert domácí koblihu s omáčkou z čerstvé vanilky.

"Koblihy děláme tradičním způsobem na sádle, chuť je pak výrazně lepší," prozradil šéfkuchař Jaroslav Kučera. Pro hosty si připravil i tečku na závěr. "Po jídle budeme podávat zhřívanicu. Je to horká kořalka svařená s medem, my jsme zvolili hruškovici," dodal.

Řízečky z vepřového ovaru: "Použili jsme koleno, které jsme obalili ve směsi panco, která se podobá strouhance," prozradil šéfkuchař Mozaiky Jaroslav Kučera.

V zahraničí masopustu říkají karneval

Historicky jsou masopustní veselice spojené s církví, proto se pořádají i v jiných zemích - například v Itálii. Tam se Masopustu říká Carnival. Typické italské karnevalové speciality budou moci zájemci ochutnat i během festivalu, přichystá restaurace 2 Pazzi.

"Pro festival jsme jako hlavní chod zvolili vepřové maso se zelím, takzvanou Casoeullu, která se tradičně servíruje se žlutou polentou. A jako sladkou tečku andělská křídla – křehké pečivo osmažené na tuku a obalené v cukru," řekl šéfkuchař Andrea Crippa. "Tato jídla se během Carnivalu konzumují zejména v její severní oblasti," dodává.

Chiacchiere neboli andělská křídla. Toto křehké cukrované pečivo se jí v Itálii během karnevalových oslav.

Typické masopustní menu budou moci zájemci ochutnat ve 14 restauracích, kromě již zmíněných také třeba v Chateau St. Havel, v restauraci Perpetuum nebo v Amade. Cena se neliší, za tři chody hosté zaplatí 290 korun.

"Rezervace je opět on-line, zájemci si vyberou restauraci, my jim během deseti minut objednávku potvrdíme a oni zaplatí až na místě," vysvětlil Suchánek. Stačí se podívat na stránky www.masopustnihody.cz.

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...