Z kynutého těsta nemusíte mít strach, pokud budete přesně dodržovat postup, mazanec se určitě povede.
Budete potřebovat:
- 160 g másla
- 600 g vysokolepkové mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 40 g droždí
- 60 g žloutků
- 120 g rozinek
- sůl
- rum, mandle plátky a citronová kůra
- 160 g moučkového cukru
Když minuty rozhodují: vajíčka máme rádi všichni, vaříme je ale většinou špatně. Jak se zlepšit? |
Nejprve si připravíme v menší misce kvásek. Ohřejeme čtyři lžíce mléka, v nichž následně rozmícháme lžíci cukru. Poté přidáme droždí a opět promícháme. Následně necháme kvásek vzejít. Do větší mísy dáme mouku, sůl, citronovou kůru a cukr.
Hotový kvásek přemístíme do mísy s moukou. Následně přidáme měkké máslo, žloutky, rozinky namočené v rumu, cukr a zbylé mléko. Ze směsi vypracujeme tuhé těsto, jež po vypracování necháme kynout cca jednu hodinu v teplé místnosti.
Růžové ruské vejce. Úprava, která přijde po Velikonocích vhod a která nemá s východní mocností nic společného |
Po vykynutí těsto opět zapracujeme do krásného bochníku, který dáme na pečicí papír a který necháme opět aspoň půl hodiny kynout. Když vykyne, posypeme ho mandlovými plátky a potřeme rozšlehaným vajíčkem a navrchu ještě rozřízneme.
Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 35 minut. Během pečení mazanec kontrolujeme. Po upečení ho necháme vychladnout na mřížce a následně můžeme podávat. Skladujeme v suchu a chladu.
Doufám, že si mazanec najde si místo i na vašem stole.