Pátek 24. května 2024, svátek má Jana
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Nejlepší mazanec. Jak na připravit nezapomenutelnou velikonoční pochoutku?

Velikonoční mazanec. foto: Reprofoto

Doporučujeme
Mazanec je moje nejoblíbenější velikonoční pečivo a stejně jako bez vánočky na Vánoce se bez něj o největších křesťanských svátcích neobejdu.
  13:00

Z kynutého těsta nemusíte mít strach, pokud budete přesně dodržovat postup, mazanec se určitě povede.

Velikonoční vánočka.

Budete potřebovat:

  • 160 g másla
  • 600 g vysokolepkové mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 40 g droždí
  • 60 g žloutků
  • 120 g rozinek
  • sůl
  • rum, mandle plátky a citronová kůra
  • 160 g moučkového cukru

Když minuty rozhodují: vajíčka máme rádi všichni, vaříme je ale většinou špatně. Jak se zlepšit?

Nejprve si připravíme v menší misce kvásek. Ohřejeme čtyři lžíce mléka, v nichž následně rozmícháme lžíci cukru. Poté přidáme droždí a opět promícháme. Následně necháme kvásek vzejít. Do větší mísy dáme mouku, sůl, citronovou kůru a cukr.

Hotový kvásek přemístíme do mísy s moukou. Následně přidáme měkké máslo, žloutky, rozinky namočené v rumu, cukr a zbylé mléko. Ze směsi vypracujeme tuhé těsto, jež po vypracování necháme kynout cca jednu hodinu v teplé místnosti.

Růžové ruské vejce. Úprava, která přijde po Velikonocích vhod a která nemá s východní mocností nic společného

Po vykynutí těsto opět zapracujeme do krásného bochníku, který dáme na pečicí papír a který necháme opět aspoň půl hodiny kynout. Když vykyne, posypeme ho mandlovými plátky a potřeme rozšlehaným vajíčkem a navrchu ještě rozřízneme.

Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 35 minut. Během pečení mazanec kontrolujeme. Po upečení ho necháme vychladnout na mřížce a následně můžeme podávat. Skladujeme v suchu a chladu.

Doufám, že si mazanec najde si místo i na vašem stole.

Autor: