Chinampas, které byly vytvořeny před více než 1000 lety toltéckou civilizací a jimž se často říká plovoucí zahrady, jsou umělé ostrůvky se zemědělskými kulturami obklopené kanály na jezeru Texcoco. Poslední parcely lze spatřit v Xochimilcu jižně od mexické metropole. Píše o tom agentura AFP.
Turistická atrakce
Síť kanálů kolem těchto čtvercových či obdélníkových ostrůvků je významnou turistickou atrakcí. Ostrůvky se objíždějí na pestře pomalovaných loďkách, často za doprovodu mexických hudebníků zvaných mariachis, jen několik set metrů od hlučné megapole s 20 miliony obyvatel.
ČTĚTE TAKÉ: |
Tyto pozemky jsou však téměř všechny opuštěny a z 36 000 hektarů půdy je jen sedm procent zasvěceno kulturám, většinou zelinářským, zbytek je ponechán ladem. Jak klesá voda v kanálech, získávají parcely drsnější vzhled svědčící o tom, že lokalita není udržována. "Je mi jednašedesát let, a když jsem byl kluk, byly vody průzračné. Každá chinampa byla obdělávána. Ani jediný pozemek tu nebyl bez kultury," vzpomíná Nicolas Velasco, který tradičním způsobem obhospodařuje na jednom z chinampas tři hektary půdy.
Dříve Nicolas prodával svou zeleninu jen na trhu v Xochimilcu, kde se ceny rychle mění, ale od té doby, co jej kontaktovala firma De La Chinampa, prodává svou produkci za pevně stanovenou a výhodnou cenu. Jeho stoprocentně přírodní zeleninu navíc využívají v kuchyni nejprestižnější restaurace mexické metropole.
Systematické odvodňování
Ceny jsou vyšší než u produktů nabízených na trzích, ale zelenina je čerstvá, bez pesticidů, má chuť, vůni i barvu, libuje si Ricardo Rodríguez, zástupce společnosti, která spolupracuje se 24 zemědělci dodržujícími tradiční a ekologické postupy. Produkty pěstované v Xochimilcu jsou hnojeny bahnem získávaným ze dna kanálů. Bahno bohaté na výživné látky se suší, pak se řeže na malé čtverce, do nichž se umístí semínka, a to celé se zasadí.
Tento systém umožňuje systematické odvodňování, při němž je zachována hloubka kanálů. To byl jeden z argumentů UNESCO pro zachování těchto kultur zanesených na seznam světového kulturního dědictví v roce 1987.
Mexická historie
Podle Rodrígueze je hlavním cílem firmy De La Chinampa rozvíjet povědomí o mexické historii, podporovat zodpovědnost vůči ní a usilovat o věhlas Xochimilca, aby lidé věděli, že existuje. V tomto úsilí významně pomáhají četné restaurace, například Quintonil v módní čtvrti metropole Polanco.
"Považuji za významné podporovat malé výrobce a biozemědělce," vysvětluje Nicolas Vallejo, majitel a šéfkuchař této módní restaurace, která nabízí četné produkty chinampas, jako je salát z quelites, bylinek obvykle používaných ke kořenění ragú.
"Produkty z chinampas k nám přicházejí, sotva byly sklizeny. Našemu zákazníkovi tím nabízíme to nejlepší: i když o tom třeba neví, zjistí to podle chuti," dodává Vallejo.