Sobota 24. října 2020svátek má Nina 15 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Michelinská restaurace v New Yorku vaří v krizi chudým

Michelinská restaurace v New Yorku vaří v krizi chudým | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Michelinská restaurace v New Yorku vaří v krizi chudým | foto: elevenmadisonpark.com

NEW YORK Šéfkuchař Daniel Humm z restaurace Eleven Madison Park je zvyklý na hosty platící exkluzivními zlatými kreditními kartami. Nyní ale tvrdí, že za krize způsobené covidem-19 jsou nejštědřejší odměnou vděčné úsměvy chudých Newyorčanů, kteří se najedli jídlem z jeho restaurace se třemi michelinskými hvězdami, jež proměnil v dobročinnou vývařovnu, píše agentura Reuters.

Kuchaři v jeho restauraci na Manhattanu, která v roce 2017 získala ocenění za nejlepší stravovací zařízení na světě, připraví denně 3000 jídel pro pracovníky v první linii a znevýhodněné Newyorčany, z nichž většinu distribuují v kostele ve čtvrti Harlem.

„Zrovna tuhle mi jeden člověk říkal?Můj ty bože, tohle je nejlepší jídlo, jaké jsem kdy měl?,“ řekl Humm stojící uvnitř své potemnělé prázdné restaurace, která musela zavřít v polovině března kvůli pandemii covidu-19. Humm a jeho tým ve spolupráci s neziskovou organizací Rethink food, která se zabývá využitím zbytků z restaurací na jídla pro strádající, poskytují část z asi 90.000 porcí, které se ve městě za týden vydají lidem v nouzi.

„Když se tahle krize začala rozvíjet a museli jsme okamžitě vypnout světla, byli jsme trochu v šoku jako všichni ostatní,“ řekl Humm. „Pak jsme si ale docela rychle uvědomili, že chceme pomoci jakkoli to bude možné,“ dodal.

‚Jídlo je kouzelné’

Jídelna vypadá bez ubrusů a bohaté klientely osaměle oproti činorodé kuchyni, kde se připravují jídla rozdávaná v kostelích, charitách, komunitních centrech a sociálních ubytovnách. Humm proměnil kuchyni ve vývařovnu za peníze ze soukromých darů a čtvrt milion dolarů (6,2 milionu korun), který mu věnovala platební společnost American Express. Všechny peníze přitom připluly přes organizaci Rethink food.

Šéfkuchař již nyní ví, že až restrikce spojené s covidem-19 poleví a do určité míry se navrátí normální život, nebude dál vařit jen pro jedno procento nejbohatších, ale rovněž pro lidi, kteří čelí extrémní chudobě. „Jídlo je kouzelné, má takovou moc,“ řekl. „Na světě je velice málo věcí, které se dotýkají úplně všech,“ dodal.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....