Nejenom po lahvi vody můžeme v létě sáhnout pro doplnění tekutin. Odborníci na výživu doporučují také neslazené čaje či ředěné ovocné šťávy. Trendem v letním pití jsou potom čerstvé domácí limonády. Recepty na ně doporučuje serveru Lidovky.cz Petra Kruntorádová z Pravydomaci.cz.
Okurková, zázvorová, rybízová. Jak na domácí limonády? |
Pravá domácí bezová limonáda
Nasbíráme květy bezu a vložíme je do hrnce o objemu cca 5 litrů. Doporučuji napěchovat hrnec co to jde, limonáda si potom získá skutečně bezinkovou chuť. Směs bezinek zalijeme vrchovatě vodou. Přidáme kolečka ze 4 citronů a jeden sáček kyseliny citronové.
Necháme uležet 24 hodin, potom přes hadrovou plenu vymačkáme a přecedíme. Na každý litr šťávy dáme kilo třtinového cukru. Díky třtinovému cukru šťáva získá karamelovější chuť, zbarví se do hněda a je zdravější. Necháme přejít bodem varu a lijeme do lahviček. Limonáda vydrží měsíc v ledničce, pro delší uchování ji zavaříme.
Pravá domácí limonáda z černého rybízu
Tuto limonádu si můžeme připravit v pozdějším létě, kdy nastává sezona rybízu. Do pětilitrového hrnce vložíme jeden kilogram rybízu, klidně můžeme namíchat všechny druhy, uvidíte, „co dá zahrada“. Černého rybízu by ale mělo být nejvíce. Zalijeme vodou a přidáme sáček kyseliny citronové. Povaříme čtvrt hodiny, potom přes hadrovou plenu vymačkáme, přecedíme a na každý litr šťávy přidáme jeden kilogram třtinového cukru. Limonáda vydrží měsíc v lednici, pro delší skladování konzervujeme zavařením.
Pravá domácí levandulová limonáda
Nasbíráme hrst levandulových kvítků bez stonku (pouze fialová kvítka), zalijeme dvěma hrnky vody a přidáme dvě pořádné lžíce medu. Půl hodiny necháme odležet a potom přes plínu scedíme do džbánku. Podle chuti ještě dolijeme vodou, případně přidáme citron či přisladíme. Tento nápoj podáváme ihned. Pokud dolijeme sodovkou, máme úžasný letní osvěžující drink.
ZDRAVÁ LEDOVÁ KÁVAPro toho, kdo v létě nevydrží bez kávy, doporučuje poradkyně životního stylu Jana Matoušová z Probio.cz tip na ledovou kávu bez kofeinu: „Doporučuji nasypat čtyři plné polévkové lžíce špaldového kafe do litru vroucí vody. Vaříme tři minuty, během toho občas promícháme, aby kafe nevypěnilo. Na cca 5 minut odstavíme a poté scedíme. Kafe nechte schladnout a podávejte v horkých dnech třeba s ledem. Nápoj je bez kofeinu a neslazené krásně osvěží.“ |
Třešňová nebo višňová limonáda
Půl kila třešní nebo višní a jednu vymačkanou limetku povaříme v půl litru vody. Za 10 minut (až třešně či višně změknou) přepasírujeme přes sítko a dle chuti přidáme vodu či sodovku. Můžeme přidat ještě limetku nebo cukr či jiné sladidlo a ihned podáváme.
Rada na závěr: „Nejsem moc vážící a měřící typ, vše dělám od oka a vždy to bude dobré. Nebojte se experimentovat a ochutnávejte. Ať je sirup každý rok jiný! Kromě třtinového cukru můžete ke slazení použít také například agávový sirup.“
DALŠÍ TIPY:Doporučuje výživová poradkyně Iva Veselá:
|