10. května 2013 7:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Nedejte na první pohled, smrž chutná výborně. Zkuste 5 NEJ receptů

Smrže. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Smrže. | foto: Shutterstock

Houbařská sezona začíná a u cest můžete najít houbu, která sice moc neupoutá svou krásou, zato se ale jedná o gurmánský zážitek. Proto nedejte na první pohled a vyzkoušejte smrže v kuchyni. Server Lidovky.cz přináší pět receptů.

Chřestová polévka se smrži

Smrže chutnají výborně v kombinaci s chřestem, který je v květnu také běžně dostupný. Polévku připravíte tak, že na másle zpěníte bílou část pórku, zaprášíte moukou a připravíte světlou jíšku. Rozředíte ji dvěma litry kuřecího vývaru a přidáte rozmarýn a tymián. Směs necháte hodinu povařit. Dále přidáte na špalíčky nakrájený vařený chřest (1 svazek stačí), smetanu, sůl a pepř a deset minut necháte vařit. Odstavíte hrnec z plotny a vmícháte 100 gramů másla, vyjmete bylinky, polévku rozmixujete a přelijete přes jemný cedník. Asi 2 hrsti nakrájených smržů orestujete asi pět minut na másle a přidáte do hotové polévky.

Smrž obecný

Smrž obecný roste na jaře, od března do května. V současné době je ideální čas pro jeho sběr. Najdete jej na půdě, která nebyla obdělána, na příkopech cest. Vyskytuje se však také v křovinách nebo v lesích. Smrže můžete najít ve třech variantách - bílého, žlutého a černého.

Nadívané smrže

Jelikož je smrž dutou houbou, vyzkoušejte jej naplnit směsí. Nejlépe chutná smrž s náplní z uzeného masa. Plodnice asi 200 gramů hub očistěte a odkrojte dřeň tak, abyste se dostali do dutiny. Namelte 200 gramů uzeného masa, 100 gramů jater, cibuli, rohlík namočený v mléce, vajíčko a dochuťte solí, pepřem a majoránkou podle chuti. Nádivkou naplňte smrže, vše narovnejte do pekáče, pokapejte olejem a nechte zapéci. Jako příloha se doporučují americké brambory.

Smrže.

Smrže jako čína

Pokud nemáte moc času, připravte si smrže jako čínu. Na rozpálený olej vložte kostičky na krájeného kuřecího masa, orestujte a přidejte sojovou omáčku a kari koření. Osolte, opepřete a přidejte na proužky nakrájené plodnice smržů a bambusové výhonky. Zalijte vývarem a duste doměkka. Nakonec směs zahustěte solamylem. Ideální přílohou je rýže.

Pomazánka ze smržů

Jestli máte k dispozici pouze několik plodnic, můžete je využít také ke svačině, Připravte z nich dobrou pomazánku. Cibuli nakrájejte nadrobno, zpěňte ji na oleji a přidejte na nudličky nakrájené houby (stačí 100 gramů). Směs duste doměkka. 60 gramů másla utřete do pěny, přidejte 200 gramů tvarohu a 150 gramů tresčích jater, nasekanou petrželovou nať a nakonec vychladlé houby. Osolte a dobře promíchejte.

Podívejte se na další díly seriálu NEJ

Omáčka ze smržů k masu

Smrže se jako většina hub hodí také k připravě omáčky k různým druhům masa. Deset očištěných smržů uvařte v osolené vodě. Do připravené světlé jíšky přilijte vývar a dobře povařte. Vmíchejte na malé kousky nasekané vařené smrže, osolte opepřete a zakapejte citronovou šťávou.

vsvVěra Svobodová