16. února 2013 7:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Křenová pomazánka nebo
omáčka. Zkuste 5 nej receptů

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Křen (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Křen (ilustrační foto) | foto: Shutterstock
Na výraznou chuť křenu se někdy neprávem zapomíná. I přesto, že je k dostání celoročně a hlavně v zimě je cenným zdrojem vitamínů. V kuchyni se rozhodně vyplatí jej používat, jedná se o pikantní zeleninu, která má také léčivé účinky.

Křen obsahuje stejně vitamínu C jako pomeranče nebo citrony. Kromě vitaminu C má také vysoký obsah vitamínu B a minerální soli (např. železo). Nejen, že je zdravý, ale má také pročišťující účinky. Dobře se tráví a jeho konzumace má příznivý vliv na střeva.

Podívejte se na další díly seriálu 5 NEJ

Můžete ho využívat také jako přírodní antibiotika. Lžička strouhaného křenu se doporučuje při chřipce nebo nachlazení, protože uvolňuje hleny a pomáhá při vykašlávání. Ovšem konzumaci nepřehánějte, v nadměrném množství může dráždit žaludek.

Křen se skvěle hodí k masu, vejcím nebo sýrům. Asi nejznámější je křenová omáčka k hovězímu nebo uzenému masu.

Křenová omáčka
V hrnci rozpustíme máslo, které zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a přidáme trochu mléka, osolíme, opepříme a za stálého míchání provaříme. Ke konci vmícháme 4 lžíce nastrouhaného křenu. Pokud budeme omáčku podávat k drůbežímu masu, zakápneme ke konci šťávou z citrónu.

Křenová pomazánka
Rychlá pomazánka s výraznou chutí, její příprava zabere pouhých deset minut. Křen nastrouháme na jemném struhadle a vyšleháme s máslem, hořčicí, strouhaným sýrem a půl lžičkou mletého chilli. Osolíme a opepříme a podáváme s čerstvým pečivem. Ozdobíme čerstvou petrželkou.

Jablečný křen
Oloupeme jablka a nastrouháme je, zakapeme citronovou šťávou a promícháme s jemně nastrouhaným křenem. Zálivku připravíme vedle v hrnci, svaříme ocet a vodu s cukrem ve vedlejším hrnci. Horký ocet vlijeme na jablka s křenem a přidáme cukrovou vodu. Vše dobře promícháme a dochutíme. Necháme vychladnout a dáme do lednice. Tuto směs lze použít k masu nebo jen jako medicínu při nachlazení

Křen ve skleničce

Očištěný křen nakrájíme na kolečka, která rozmixujeme s 2 dcl převařené vody. Přidáme 1 dcl oleje, lžíci cukru a octa a lžičku soli. Směsí naplníme malé skleničky a uložíme do lednice. Konzumujeme s pečeným masem nebo podle chuti.

Losos s křenovým sosem
Plátky lososa pokapeme citronem a trochu posolíme. Připravíme si pekáček, který vymažeme máslem a vložíme plátky lososa. Na ně položíme ještě plátky másla a necháme péct zhruba 15 minut. na pánvi si připravíme křenový sos. Rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Přelijeme vývar, smetanu a přidáme dvě lžíce strouhaného křenu. Vše provaříme. Upečeného lososa přelijeme sosem a podáváme s bramborem.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.