Zlatou medaili získal i juniorský tým Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Při nedělní soutěži zvítězil v kategorii studená kuchyně. Tým tvoří kuchaři junioři od 17 do 23 let. Jan Souček a Roman Zeykan jsou z restaurace Červená tabulka, František Maděra z Ristorante Gabriele a hotel InterContinental zastupuje cukrářka Zuzana Sychrová.
Kulinářská díla v kategorii studená kuchyně jsou určena pouze pro vystavení, nikoliv ke konzumaci. Kromě pokrmů pro přehlídkovou tabuli účastníci soutěže připravili jako součást sady dezertů čokoládovou sochu vysokou 90 centimetrů. S její kompozicí cukrářům pomáhali studenti Střední průmyslové školy kamenické v Hořicích.
Cukrářky ze Vsetína se prezentovaly kolekcí pěti medových perníků - kloboukem, deštníkem, zrcadlem, vějířem a košíkem.
Do Lucemburska odjely obě žákyně společně se svou učitelkou Jaroslavou Londovou. Práce na pernících jim trvala asi dva měsíce. Všechny výrobky musely nejprve upéct, aby nepraskaly a měly stejnou barvu. To se často nepovede hned napoprvé. Pak přišlo na řadu zdobení. Marie Kolínková má nebývalý talent, polevou dokáže vykreslit tak jemnou krajku, že od té opravdové je k nerozeznání.
Za své výrobky už Kolínková získala důležitá ocenění. Vloni i letos si z mezinárodního mistrovství kuchařů a cukrářů v Hradci Králové odvezla zlatou medaili za umělecký výrobek.
Chcete umět péct a zdobit perníčky? Zkuste kurzUmění vsetínských cukrářek se brzy bude moci učit i veřejnost. Jaroslava Londová chystá na 30. listopadu a 1. prosince dvoudenní kurz zdobení perníčků. Na něm se zájemci dozví i tajemství jedinečné polevy, která se neroztéká a je podmínkou pro vytváření ohromujících perníkových vzorů. Zájemci se mohou hlásit do 29. listopadu, a to na e-mailové adresy l.jaroslava@seznam.cz nebo vladka.pol@seznam.cz. |
Culinary World Cup je čtvrtou největší soutěží na světě, kde se sjíždí světová kulinářská elita. Koná se jednou za čtyři roky, letos začala 20.listopadu a potrvá do 24. listopadu. Účastní se jí přes 50 zemí.