Neděle 29. listopadu 2020svátek má Zina 2 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Omeleta, zmrzlina i koláč. Co připravit z meruněk?

Meruňkový koláč | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Meruňkový koláč | foto: Kuchařka první republiky/Smart Press

Sytě oranžové plody meruněk patří mezi nejoblíbenější letní ovoce. Nejsladší kousky dozrávají právě teď. nejen, že obsahují velké množství beta-karotenu, ale také provitamin A. Nejlepší je samozřejmě konzumovat plody čerstvé, ale i v teplé kuchyni je oceníte. Server Lidovky.cz přináší několik tipů, co s meruňkami.

Pražská omeleta (Kuchařka první republiky)

  • 3 vejce, žloutky a bílky zvlášť
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového cukru + na poprášení
  • 1 lžička nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • tuk na smažení
  • meruňková zavařenina

Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, zlehka k němu zašleháme cukr, vanilkový cukr, citrusovou kůru, žloutky a mouku. Na pánvi, která se dá vložit do trouby, rozehřejeme trochu tuku, vlijeme sněhovou hmotu a v nepříliš rozehřáté troubě (asi 150 °C) pečeme 10 až 15 minut, až povrch omelety zpevní. Teplou omeletu potřeme zavařeninou, přehneme v půli, posypeme vanilkovým cukrem a ihned podáváme.

Pražská omeleta

Meruňkový koláč (Roman Paulus)

  • 500 g meruněk
  • 200 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • špetka soli
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • vanilkový cukr
  • cukr na dochucení
  • moučkový cukr na poprášení

Z mouky, másla, nakrájeného na kousky, špetky soli, jedné lžíce cukru a asi půl sklenky studené vody rychle vypracujeme křehké těsto a dáme do chladu odpočinout. Na náplň si pokrájíme asi třetinu meruněk a se zbylými dvěma lžícemi cukru a vanilkovým cukrem je na mírném plameni krátce podusíme. Troubu si předehřejeme na 200 °C, těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu. Vytvoříme malý okraj a dno těsta propícháme vidličkou. Rozprostřeme na něj podušené ovoce a poklademe půlkami zbylých meruněk. Lehce pocukrujeme, vložíme do trouby a pečeme asi 30 minut – dokud není těsto propečené a ovoce nezačíná po okrajích karamelizovat. Podáváme lehce poprášené moučkovým cukrem.

Domácí meruňková zmrzlina

  • 250 g měkkých meruněk
  • 250 g bílého jogurtu
  • 0,5 l mléka
  • 0,5 l sladké smetany
  • 300 g cukru

Meruňky očistěte, vypeckujte a rozmačkejte (pokud nejsou dostatečně měkké, použijte mixér). Do hlubší nádoby nalijte mléko, přidejte cukr, sladkou smetanu a dřeň z meruněk. Poté vmíchejte bílý jogurt. Směs zahřívejte na mírném plameni a míchejte. Nesmí se však vařit. Odstavte z plotny a nechte vychladnout. Naplňte do vhodných nádob a dejte do mrazáku - občas ji promíchejte.

Meruňková zmrzlina

Litý koláč s meruňkami a drobenkou (Kuchařka první republiky)

  • Kvásek
  • 100 ml mléka
  • 1 lžíce cukru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 21 g droždí
  • Těsto
  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 250 ml mléka
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 1 kg meruněk
  • 50 g rozpuštěného másla na pokapání koláče
  • rum
  • Drobenka
  • 125 g polohrubé mouky
  • 60 g másla
  • 60 g krupicového cukru

Na kvásek rozpustíme v mléce cukr, rozmícháme mouku, rozdrobené droždí a zakryté necháme vzejít. Do mísy prosejeme mouku se solí. Vlijeme k ní kvásek, žloutky, zbylý cukr, vlažné mléko i olej a vypracujeme řidší těsto, hustotou podobné lívancovému, na kterém se tvoří vzduchové bubliny. Jeho povrch poprášíme moukou, mísu zakryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout.

Na plech s pečicím papírem vlijeme vykynuté těsto, stěrkou namočenou ve vodě ho rozetřeme po celé jeho ploše a poklademe půlkami meruněk, řezem nahoru. Posypeme drobenkou vytvořenou z uvedených surovin a pečeme 20 až 25 minut v troubě předehřáté na 160 °C. Ještě horký koláč pokapeme rozpuštěným máslem s rumem.

Jak vyležet ‚lehký covid‘. Praktičtí lékaři radí, jak na samoléčbu

Testování na protilátky proti koronaviru. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Tak jako jiné virózy i obávaný covid-19, pokud zaútočí jen v mírné či střední síle, se musí doma prostě a jednoduše...

Shromáždění vlastníků jsou kvůli pandemii v ohrožení. Právník radí, co dělat

Testování na protilátky proti koronaviru. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Vyhlášení nouzového stavu komplikuje situaci společenstvím vlastníků bytových jednotek. Do konce roku musí totiž výbory...

Proč jejich opatření fungují? Němci neztrácejí čas malichernými diskusemi

Testování na protilátky proti koronaviru. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Německo má novou mediální hvězdu. A není to fotbalista ani modelka. Je to Christian Drosten. Virolog, který drží...