21. listopadu 2018 6:09 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Ořechové řezy jednoduše a rychle. Jak na ně?

Ořechové řezy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Ořechové řezy | foto: Bez buchet se nevdáš

Ořechy k podzimu a zimě prostě patří. A k pečení samozřejmě také. Zkuste si tenhle jednoduchý recept na ořechové řezy, nebudete litovat. Recept pochází z kuchařky Bez buchet se nevdáš.

Ořechové řezy

  • 140 krystalového cukru
  • 6 vajec
  • 140 g mletých vlašských ořechů

Na náplň

  • 140 g másla
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 100 g mletých vlašských ořechů

Na polevu

  • 150 g krystalového cukru
  • 3 lžíce rumu
  • kůra z 1 bio citronu
  • 3 lžíce horké vody
  • cca 20 lískových ořechů v celku

Troubu rozpálíš na 180 °C. Rozdělíš si do misek žloutky a bílky zvlášť. Žloutky třeš, spojuješ stěrkou s cukrem – trvá to asi 20 minut, pusť si fajn hudbu. Z bílků si vyšleháš šlehačem tuhý sníh (takový ten, který drží v míse, i když ji obrátíš dnem vzhůru). Do žloutků přimícháš ořechy a pak jemně i bílky. Plech si vyložíš pečicím papírem a potřeš jej vrstvou těsta. Pečeš asi 6-8 minut, dokud nezrůžoví, je to nízká placka. Po upečení plech vyndáš, vychladlé těsto překrojíš velkým (cukrářským? hahá) nožem na půlky, které budeš promazávat. 

Náplň uděláš tak, že máslo utřeš s cukrem a vejcem. Nakonec přidáš i oříšky a řádně promícháš. Těsto promažeš pěkně tučnou vrstvou krému. Půlky na sebe přilepíš. Do rendlíku vsypeš cukr a po lžičkách přiléváš rum. Strouhneš i citronovou kůru bez bílé části pod slupkou. Opatrně po lžičkách přiléváš horkou vodu. Mícháš tak dlouho, dokud není poleva pěkně skelnatá a tak akorát tekutá – ani tuhá, ani řídká. Řezy polevou poliješ a nožem si na ni vyznačíš mřížku. Do každého čtverečku položíš půlku vlašského oříšku. Necháš v lednici alespoň hodinku a pak podáváš.

Lidovky.cz