"V Plzeňském kraji je nejvíce otesánků, 11 procent žen a 18 procent mužů, zatímco celorepublikový průměr je osm procent. Plzeňanům sekundují pouze Jihočeši, milovníků velkých porcí je tam přesto o něco méně. Jinde v zemi jsme tak vysokou náchylnost k přejídání nezaznamenali," řekla Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred vydávající stravenky Ticket Restaurant.
Internetového průzkumu se zúčastnilo přes 10 tisíc respondentů, z toho v Plzeňském kraji 703 lidí. Navazuje na mezinárodní stravovací průzkum FOOD, zadaný Evropskou komisí k propagaci zdravého stravování. Lidé se v odpovědích přiřadili ke stravovacímu typu podle svých návyků. Výsledky odpovídaly také hmotnosti lidí.
Plzeňáci na jídle nešetří a dopřávají si
V regionu také lidé na jídle nešetří a těch, kteří se snaží jíst zdravě, je výrazně méně. "V Plzeňském kraji do této kategorie spadá třetina respondentů, což je o poznání méně, než ve zbytku země," uvedla Pedret. Více zdravých strávníků je mezi ženami.
Výrazně méně než v jiných regionech je na Plzeňsku lidí, kteří na jídle šetří, a při výběru z jídelníčku u nich rozhoduje cena. Naopak milovníků dobrého jídla a pití je mírně více, než je republikový průměr. Západočeši se na jídle nechtějí šidit, dodala Pedret. Připustila, že je to dané možná vyšší konzumací piva v pivním regionu a tím, že kraj je také objemem HDP i výdělků na třetím místě mezi českými regiony.
Data z ankety poslouží jako podklad pro projekt propagace zdravého stravování v restauracích. "Zajímalo nás, jaké stravovací priority mají lidé v regionech a jak silná může být poptávka po zdravém typu stravování, který se snažíme šířit, uvedla ředitelka. Podle projektu FOOD trpí obezitou 130 milionů Evropanů. ČR patří k těm evropským zemím, kde je největší výskyt nadváhy a obezity. Každý druhý člověk v ČR váží více než by měl.