Čtvrtek 11. srpna 2022, svátek má Zuzana
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Podzim a univerzální dýně: zkuste třeba krém

Jídlo

  7:00
I když si s ní Češi pořád tak trochu nevědí rady, dýně patří k tradičním podzimním lahůdkám a její využití v kuchyni je opravdu široké. Hodí se do salátu i na dezert, ale úplně nejlepší je z ní krémová polévka.
Dýně - ilustrační foto

Dýně - ilustrační foto foto: Shutterstock

Hlavně Američané si bez ní podzim nedokážou představit a do omrzení pečou ten nejameričtější koláč na světě – pumpkin pie. V nás naproti tomu přetrvává představa, že je dobrá tak akorát na kompot... Jak říká Roman Paulus, šéfkuchař restaurace pražského hotelu Alcron, opak je pravdou: "Dýně je fantastická především pro svou chuťovou neutrálnost, a tím pádem univerzálnost – použít se dá jak ve studené, tak teplé kuchyni, na sladko i na slano," vypočítává.

ČTĚTE TAKÉ:

Obligátní kompot, který se navíc většině z nás dávno přejedl, radí Roman Paulus pro začátek obměnit dýňovým čatní – k paštice ze zvěřiny, jejíž sezona je ostatně za dveřmi, a s trochou zázvoru bude ladit perfektně. Nebo dýni prostě jen prohoďte na pánvi s trochou šalotky, česneku a špenátu – a máte skvělou přílohu k masu.

Dýňový krém

Budete potřebovat: * 1 kg dýně * 100 g pórku (bílé části) * 1 ks šalotky * 100 g másla * 2 l kuřecího vývaru * 250 ml kokosového mléka * 100 ml smetany * 250 g pomerančové kůry * med * zázvor * olivový olej * celý koriandr * kardamon * mořskou sůl

Dýňový krém

Postup: Dýni očistíme, pokapeme olivovým olejem, osolíme a ochutíme kardamonem, koriandrem a medem a pečeme v troubě při 150 stupních 35 až 40 minut. Bílou část pórku a zázvor krátce orestujeme na olivovém oleji, přidáme upečenou dýni, kuřecí vývar a vaříme podle potřeby asi hodinku. Přidáme kokosové mléko, rozmixujeme, propasírujeme a do polévky zašleháme studené máslo. Nakonec ochutíme solí a pepřem a podáváme.

Stejně široké využití jako sytě oranžový plod mají i dýňová semínka a z nich lisovaný olej. Říká se, že ten nejlepší je ze Štýrska, ale ať už seženete jakýkoli, nenechte se odradit jeho tmavou barvou a zkuste jej přidat do salátu a hlavně kamkoli, kde jste předtím dýni použili – odměnou vám bude dvojnásobný chuťový zážitek. Nasucho opražená semínka zase šéfkuchař radí přidat do domácího pečiva či zmrzliny.

Tykev neboli dýně.

O to, která dýně je nejlepší, se mezi kuchaři i labužníky vedou vášnivé spory: prvenství by si určitě zasloužila menší, a tím pádem praktická Hokkaidó, stejně univerzální a možná ještě o maličko jemnější než japonská odrůda je hruškovitá butternut – máslová dýně.

Mix salátů s marinovanou dýní a smaženými hřiby

Budete potřebovat: * 220 g dýně * 150 g hřibů * pažitka * creme fraîche * směs salátů: frisée, lollo rosso a polníček (dohromady asi 100 g) * vinný ocet * celá skořice * hřebíček * badyán * cukr, sůl, pepř

Postup: V kastrůlku si nejprve z bílého vinného octa, soli, cukru, celé skořice, hřebíčku a badyánu připravíme marinádu. Roztok svaříme, dýni si nakrájíme na tenké plátky a necháme marinovat. Creme fraîche ochutíme solí a pažitkou a dobře promícháme. Mix salátů smícháme s marinovanou dýní a rozdělíme na talíře. Hřiby obalíme v klasickém trojobalu, osmažíme dozlatova a poklademe na salát. Podáváme s pažitkovým creme fraîche.

Ať už zvolíte jakýkoli druh, pamatujte, že dýně se – na rozdíl od cukety – příliš nehodí k přímé konzumaci, alespoň krátkou tepelnou úpravu či pár minut v marinádě zkrátka potřebuje. Na druhou stranu, neporušená a s dobře zaschlou stopkou vám na suchém chladném místě vydrží třeba až do jara.

Připravila Iva Pospíšilová

Neklidné nohy či noční děs. Poruchy spánku předcházejí nemocem, říká neurolog

Premium Říká se, že dobrý spánek je sladší než med. Což naznačuje jeho hlavní funkci: nechat tělo odpočinout. A působí i coby...

Oktagon bez Rusů, zájem o ostrovy i kdo s kým o titul. Co chystá Novotný

Premium Letní turnaj na pražské Štvanici zaujal i uznávané zámořské experty, kteří se jinak výhradně věnují nejlepší soutěži...

Dnes se bavím líp i bez drog a alkoholu, říká terapeut a bývalý narkoman

Premium Jeho příběh je drsný, ale má happy end. Čtrnáctileté balancování na hraně s pervitinem, závislost, lži, prostitutky,...

Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 6. soutěžním týdnu?
Léto venku s eMiminem: Na co se těšit v 6. soutěžním týdnu?

Léto venku s eMiminem je tady! Každý týden budeme soutěžit o fantastické ceny v celkové hodnotě 298.000 Kč. Sdílejte své letní zážitky, hodnoťte...