1. května 2014 6:00 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Příborem ne. Zkuste jíst sushi raději rukama, radí šéfkuchař

Sushi | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Sushi | foto: Shutterstock

Není sushi jako sushi. U tradičního japonského pokrmu záleží především na kvalitních a čerstvých surovinách. A samozřejmě na rýži. "rýže je základ. Nachází se snad ve všech druzích sushi - kromě sashimi. Na sushi používáme rýži krátkozrnou. Nejčastěji se používá rýže californská, italská či španělská. Japonci si tak trochu svůj poklad - tedy rýži - hlídají a do světa vyváží jen malé množství," říká šéfkuchař Planet Sushi Viktor Khine.

Lidovky.cz: Jak se pozná opravdu dobré sushi od toho průměrného?
Sushi je pokrm s více než tisíciletou tradicí. Za tu dobu doznalo mnoho změn a každý národ či jedinec si oblíbil určitý druh. Podle mého názoru opravdu dobré sushi se skládá z kombinace kvalitních a čerstvých surovin. A důležité jsou také dovednosti a zkušenosti kuchaře, který sushi připravuje.

ČTĚTE TAKÉ:



Lidovky.cz: Říká se, že základem sushi je rýže. Prozradíte, jak ji připravujete?
Souhlasím, rýže je základ. Nachází se snad ve všech druzích sushi -  kromě sashimi. Na sushi používáme rýži krátkozrnou. Nejčastěji se používá rýže californská, italská či španělská. Japonci si tak trochu svůj poklad - tedy rýži - hlídají a do světa vyváží jen malé množství. Na přípravu doporučuji pořídit si speciální hrnec na rýži. A jak ji připravuji? Hotovou rýži míchám s nálevem z rýžového octa, cukru, soli a řasy Kombu.  K zamíchání používám dřevěnou nádobu Hangiri, také se může použít nádoba plastová - nikdy však kovová, rýže by nebyla moc dobrá.

Rýže, to je sushi.


Lidovky.cz: Jak by se sushi  správně mělo jíst? Je něco, co vás opravdu vytáčí?
V asijské kuchyni se velice často používají hůlky. A ač se to může zdát Evropanům podivné - pochutnat si na sushi či jiných pochoutkách čistýma rukama je fantastický zážitek. Mnoho lidí ví přesně, jak si na sushi pochutnat, a samozřejmě je i spousta lidí, co se sushi teprve začínají, či je vůbec neznají a tím pádem nejsou zasvěceni do tradic této kuchyně. Pak je na nás kuchařích či obsluze, abychom jim pomohli  a oni se nemuseli dopoštět prohřešků. 

Lidovky.cz: Jak probíhá v Japonsku rodinná  večeře, když se servíruje sushi?
Podobně jako v Česku má každá rodina své zvyky. Většinou se neservíruje pouze sushi, ale i jiné pokrmy. Když jsem navštívil velice dobrou kamarádku Masako, která mě pozvala na večeři s její rodinou, celý večer byl jeden naprosto úžasný zážitek. Všichni byli svátečně oblečeni, jemná hudba dodávala večeru exotický nádech, pokrmy naservírovány a skvěle nazdobeny. 

Viktor Khine

Lidovky.cz: Jaké druhy jsou nejnáročnější na přípravu?
Vždycky tvrdím kolegům, že příprava je základ. Když má člověk super přípravu, vždycky se cítí lépe a silnější. Podle toho se odvíjí i to, co je těžké, a co ne. Pro někoho je nepřekonatelná překážka rozkrájet správně okurku a jiného kuchaře nezaskočí ani složitější technologické postupy.

Lidovky.cz: Kde nakupujete suroviny?
Záleží na druhu surovin. Některé nakupujeme v zahraničí, jiné od místních, avšak vždy u prověřených dodavatelů, na které klademe vysoké nároky, co se týká původu potravin, dodržování technologických postupů, jaké mají skladovací či přepravní podmínky a tak dále.

apeAlena Pecháčková

Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?
Moje dcera má dvě mámy. Mám na to právo?

Jsem mámou jedné úžasné holčičky, která si žije ve svém batolecím světě a nic ji netrápí. To však bohužel nemohu úplně říct o sobě, tak jsem se rozhodla se ze svých obav a pochyb aspoň vypsat.