Neděle 16. května 2021svátek má Přemysl 16 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si houby jinak. Zkuste recepty šéfkuchařů

Houby | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Houby | foto: Shutterstock

Houbařská sezona je v plném proudu a mykologové slibují, že nejvíce houby porostou od poloviny září. Co z hub připravit? Pokud vás omrzely smažené houby, klasické houbové omáčky, smaženice nebo obalované bedly, zkuste si připravit speciality šéfkuchařů. Server Lidovky.cz vybral tři recepty.

Salát s marinovanou dýní a hřiby (recept podle Romana Pauluse)

Ingredience: 220 g dýně, 150 g hřibů, máslo na smažení, směs salátů (podle chuti: frisée, lollo rosso a polníček, cca 100 g), dýňový olej, vinný nebo jablečný ocet, kůra z jednoho citronu, celá skořice, hřebíček, badyán, cukr, sůl, pepř

Salát s marinovanou dýní a hřiby.

Postup: V kastrůlku si nejprve z vody, bílého octa, citronové kůry, soli, cukru, skořice, hřebíčku a badyánu připravíme sladkokyselý nálev, který krátce svaříme. Dýni nakrájíme na tenké plátky a v připraveném rozvaru necháme minutku povařit. Potom sundáme z tepla a v láku necháme marinovat, dokud nevychladne (dýně nesmí být rozvařená, jen poloměkká). Směs salátů smícháme s marinovanou dýní a rozdělíme na talíře. Houby obalíme v klasickém trojobalu (strouhanku můžeme ochutit bylinkami), osmažíme na přepuštěném másle dozlatova a poklademe na salát. Podáváme zakápnuté dýňovým olejem, můžeme dozdobit praženými dýňovými semínky.

Houbový krém s hlívou ústřičnou, portobello a lesními houbami (Restaurace U Emy Destinnové, šéfkuchař Steven Trumpfheller)


Budete potřebovat: 100 g hlívy ústřičné (očištěné a nakrájené na tenké plátky), 3 velké houby portobello, 3 druhy čerstvě nasbíraných lesních hub, extra panenský olivový olej, 150 g másla, 1 litr smetany, 3 velké panáky sladkého vermutu, ½ l vody, trochu čerstvého tymiánu, sůl, pepř

Houbový krém (restaurace U Emy Destinnové)


Postup:
Na rozpálenou pánev dáme olivový olej, portobello a hlívu ústřičnou, orestujeme, přidáme sůl, pepř a sladký vermut. Necháme vyvařit alkohol a přidáme smetanu, vodu, čerstvý tymián, máslo a necháme povařit. Těsně před dokončením polévky přidáme čerstvé houby, dochutíme solí, pepřem a servírujeme.

Omeleta s liškami (šéfkuchar Jiří Štift, Muži sobě)

Budete potřebovat: 200g čerstvých lišek, malá šalotka, 2 stroužky česneku, 2 hrsti hladkolisté petrželky, 10 třešňových rajčátek, 2 hrsti rukoly, olivový olej, 6 vajec, sůl, pepř, přepuštěné máslo a čerstvé máslo na upečení omelety

Omeleta s liškami

Postup: Očisti lišky a překrájej je na menší kousky. Šalotku a česnek očisti a nakrájej najemno. Ve větší pánvi na másle zprudka orestuj pokrájené lišky, přidej šalotku a česnek a nech zpěnit. Ochuť solí a pepřem a odstav. Petrželku nasekej a třešňová rajčata překrájej na poloviny. Těsně před podáváním obojí vmíchej k houbám. Rukolu propláchni studenou vodou a potom z ní otřepej přebytečnou vodu. Ochuť ji hrubou sol, pepřem a zalij olivovým olejem. Vejce vyklepni do větší misky, přidej sůl, pepř a lžíci vody. Lehce promíchej metlou. Zprudka rozpal pánev a dej na ni lžíci přepuštěného másla. Jakmile se rozteče, vlij vejce a nech je rozlít po celé ploše pánve. Počkej pár vteřin, až vejce u dna začnou tuhnou. Potom je rovnou vařečkou rychle shrň k jedné straně a pánev nakloň na druhou stranu, aby tekutá část vajec znovu zaplnila celou plochu. Pak už jenom nech omeletu dopéci a na vrch přidej kostičku čerstvého másla. Omeleta musí uprostřed zůstat lehce tekutá, pomocí vařečky ji zabal a přendej na talíř. Ozdob liškovou směsí a ochucenou rukolou.


Lékařské špičky v kauze obřích pojistných podvodů. Hrozí jim až 10 let

Pojistky před soudem. Případem rozsáhlých pojistných podvodů se škodou zhruba... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Uznávaní doktoři „léčili“ neexistující zranění. V kauze tří stovek pojistných podvodů za 50 milionů korun je obžalováno...

Revmatoidní artritida může zkrátit život až o 15 let, varuje imunoložka

MUDr. Zuzana Humlová Ph.D. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Morové rány, pandemie tuberkulózy či cholery jako příčiny smrti medicína už takřka pohřbila. Nebezpečí ale číhá i u...

Tisknu se k zemi. A rakety se blíží! Reportérka pod sprchou raket Hamasu

Izraelský protiraketový systém Iron Dome ničí rakety odpálené z Gazy. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Ležím na trávníku, příjemně teplý večer. Byla by to pohoda, ale je to peklo, místo hvězd totiž počítám na nebi zásahy...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!