Pondělí 6. července 2020Den upálení mistra Jana Husa 14 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si lososa s glazé z červeného vína podle šéfkuchaře

Losos s glazé z červeného vína, bramborovo-pažitkové pyré, marinovaná červená... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Losos s glazé z červeného vína, bramborovo-pažitkové pyré, marinovaná červená... | foto: HERGETOVA CIHELNA

Máte chuť na něco exotického a výjimečného? Vyzkoušejte recept šéfkuchaře Vojtěcha Vaclavíka z Hergetovy Cihelny na lososa s glazé z červeného vína, bramborovo-pažitkovým pyré, marinovanou červenou cibulí a slaninovou strouhankou.

Losos s glazé z červeného vína, bramborovo-pažitkové pyré, marinovaná červená cibule a slaninová strouhanka


Losos

  • 4 ks filetu z lososa bez kůže

Filátka bez kůže naložíme v mixu cukru a soli v poměru 50:50 na 30min, opláchneme pod studenou vodou a osušíme. Opečeme zprudka na rozpálené pánvi a dopečeme v troubě na požadovaný stupeň propečení.

Glazé

  • 50 ml redukce z červeného vína
  • 50 ml redukce z kuřecího vývaru
  • 30 g másla
  • 1 šalotka
  • 1 česnek
  • snítka tymiánu
  • 20 g cukru
  • sůl
  • citron

Kuřecí vývar zredukujeme na sirupovou konzistenci a přecedíme přes jemné sítko. Cukr zkaramelizujeme a zalijeme 700ml červeného vína, přidáme pokrájenou šalotku, česnek, tymián, necháme 20min provařit, přecedíme a necháme zredukovat do sirupové konzistence blížící se konzistenci medu. Smícháme obě redukce, přidáme čerstvé máslo a finálně dochutíme cukrem, solí a citronem.

Slaninová strouhanka

  • 200 g slaniny
  • 50g Panko strouhanky
  • strouhaná citronová kůra

Slaninu vypražíme v oleji do křupava, přecedíme a necháme vystydnout. Panko nasucho opékáme pomalu dozlatova, před koncem přidáme na dochucení trochu vypečeného tuku ze slaniny. Vychladlou slaninu rozmixujeme na prach a smícháme s opečenou strouhankou a nastrouhanou usušenou citronovou kůrou.

Bramborovo-pažitkové pyré

  • brambory
  • mléko
  • máslo
  • pažitka

Pažitku překrájíme nadrobno a rozmixujeme s mlékem. Vzniklé zelené mléko přecedíme a použijeme místo klasického mléka při přípravě bramborové kaše. Před servisem kaši zjemníme lžící másla a dochutíme solí.

Křupavý ječmen

Ječmen namočíme na 24h do vody. Uvaříme do měkka, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Usušíme v sušičce nebo troubě na 50C cca 24h. Vysmažíme dokřupava v oleji a posolíme.

Marinovaná cibulka

  • 250g červené cibule na proužky
  • 50 g cukru
  • 100 ml. červeného vína
  • 20 g balsamica
  • 10 ml červeného vinného octa
  • 5 g soli

Z cukru uděláme karamel a zalijeme vínem. Přidáme zbytek ingrediencí a cibulku dusíme do poloměka. Přecedíme a tekutinu svaříme na sirup. Přidáme cibulku a vychladíme.

Špenátový salát

  • baby špenát
  • řepkový olej
  • sůl
  • citron

Přímo před servisem dochutíme baby špenát panenským řepkovým olejem, citronem a solí a podáváme.

Na podzim může přijít katastrofa, varuje bývalý viceguvernér centrální banky

Pro Čechy je nebe nízko, píše ve své knize Mojmír Hampl. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Patří mezi nejtalentovanější a nejznámější ekonomy v Česku. V pouhých 32 letech se stal viceguvernérem České národní...

Velké srovnání cen zubařských zákroků. V regionech se liší i o tisíce

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Stomatologie je už léta oborem, v němž pacienti musí hodně platit. Pomalu se to ale mění. Akutní péče je díky větší...

Radit lidem, aby během pandemie seděli doma, byla chyba, říká Pavel Pafko

Přední chirurg a brzy osmdesátník Pavel Pafko má za sebou tři etapy... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zdůrazňuje, že není žádný king, ani se nepovažuje za mimořádně talentovaného. Pavel Pafko prý jen pracoval víc než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!