14. března 2017 6:58 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Připravte si mrkvový koláč s mandlemi

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Připravte si mrkvový koláč s mandlemi | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Připravte si mrkvový koláč s mandlemi | foto: Martina Mazalová

Mrkvový koláč zůstává dlouho vláčný a obsahuje kvalitní suroviny, takže kousek ke kávě nebude zas tak velkým prohřeškem. Nechte se inspirovat.

Mrkvový koláč s mandlemi

(na formu o průměru cca 26 cm)

  • 400 g mrkve
  • 150 g jemně mletých mandlí
  • 100 g špaldové mouky (můžete použít i klasickou hladkou)
  • 100 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
  • 1 kypřící prášek
  • kůra a šťáva z jednoho pomeranče
  • mandlové lupínky na posypání

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Koláčovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Máslo společně s cukrem vložte do mísy kuchyňského robotu a nechejte zpracovávat stromečkovou metlou, dokud se nevytvoří kompaktní hmota. Postupně přidejte žloutky a nastrouhanou pomerančovou kůru, a nechejte ještě chvíli zpracovávat. Mrkev nastrouhejte na jemno pomocí krouhačů MVSA – příslušenství ke kuchyňskému robotu.

Do misky s mrkví pak vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče. V druhé míse pomocí balónové metly vyšlehejte z bílků tuhý sníh. Do mísy s těstem postupně vmíchejte mrkev se šťávou, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mandlovou moučku. Na závěr stěrkou lehce vmíchejte také sníh z bílků. Hotové těsto vlijte do koláčové formy a stěrkou zarovnejte. Povrch posypejte mandlovými lupínky. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 45 min při 180 stupních.

Recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy.

Lidovky.cz
  • 1Diskuse




Najdete na Lidovky.cz