130 let
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Premium

Recept

Léto je čas marmelád, džemů a voňavých kompotů. Přinášíme ty nejlepší recepty

Jídlo
  •   15:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jak uchovat na nuznější měsíce přebytky ovocné sklizně ze zahrady, když už jste se jich dost namlsali jen tak i pod závějí drobenky a v dalších koláčích? Schovejte je pod víčko! Na rozdíl od zmrazení jsou plody zpracované do podoby kompotů, džemů nebo ovocných rosolů chutné samy o sobě a už během své přípravy nabízejí celou škálu kreativních kombinací.

Marmeláda není věda

K rozvoji zavařování coby svébytné disciplíny dopomohl zejména vynález patentních sklenic. Do té doby byly možnosti, jak ovoce uchovat, jen velmi omezené: k utěsnění sklenic se zavařeninami se používal třeba pergamenový papír nebo „kulaté flíčky z hovězího měchýře“. (“Namoč je ve studené vodě, aby byly vláčné, a čistě je vyper,“ radí v kapitole o zavařeninách své Domácí kuchařky Magdalena Dobromila Rettigová.)

V sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století, kdy už se zavařování považovalo za každoroční letní aktivitu většiny československých rodin, byly největším hitem sklenice s víčkem omnia – bylo na ně potřeba pořídit speciální narážecí hlavu a před konzumací opatrně otvírat, aby se tenké víčko mohlo napříště použít zas.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová