130 let
Rychlý a dietní oběd? Zkuste salát s čekankou, grepem a balkánským sýrem

Rychlý a dietní oběd? Zkuste salát s čekankou, grepem a balkánským sýrem | foto: Jak jíme zdravě na jaře

Recept

Rychlý a dietní oběd? Zkuste salát s čekankou, grepem a balkánským sýrem

Jídlo
  •   5:00
Oběd, jehož příprava nepřesáhne půl hodiny, to je sen každého, kdo pracuje z domova. Kde ale stále brát inspiraci? Zkuste třeba salát s čekankou, grepem a fenyklem.

Salát s čekankou, grepem a balkánským sýrem

  • 1 červený grep (300 g) 
  • 200 g červených čekankových puků 
  • 80 g fenyklové bulvy 
  • 50 g červené cibule 
  • 10 g čerstvé máty 
  • 100 g balkánského sýru
  • 4 kousky kvasové bagety (4× 60 g) 

na dresink 

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce jablečného octa 
  • 1 lžíce medu 
  • sůl 
  • pepř 

Postup: Nejprve si oloupejte grep: nožem odkrojte cca 0,5 cm z vrchní i spodní části grepu, poté grep postavte na výšku na prkénko a začněte z něj odshora dolů v širších svislých pruzích okrajovat kůru společně s tenkou, bílou slupkou pod ní – s každým řezem byste se tak měli dostat až k samotné červené dužině. Takto pokračujte, dokud grep neoloupete ze všech stran. 

Po oloupání grep rozkrájejte na jednotlivé měsíčky a ty přemístěte do větší mísy. Následně si omyjte čekanku, každému puku odkrojte tvrdou spodní část (jedná se přibližně o poslední 1 cm na spodním konci puku), poté puky rozeberte na jednotlivé listy a vložte do mísy ke grepu. Dále si nakrájejte na tenké plátky fenykl a červenou cibuli a obojí přidejte do mísy. Následně si nasekejte najemno mátu a přidejte ji do mísy. Poté si nakrájejte na kostky balkánský sýr, který však do mísy nepřidávejte a namísto toho jej prozatím odložte stranou. 

Nakonec si připravte dresink: v menší misce si smíchejte olivový olej, jablečný ocet, med, sůl a pepř, výslednou směs nalijte do mísy s grepem, čekankou a ostatními ingrediencemi a celý obsah mísy důkladně promíchejte. Směs z mísy rozdělte do 4 talířů, do každé porce přidejte nakrájený balkánský sýr a hotový salát podávejte s kvasovou bagetou.

Autor: Lidovky.cz