S jablky podle šéfkuchaře Jaroslava Zahálky
- 0,7 kg Brambory Keřkovské rohlíčky, nebo Ratté
- 10 g soli
- 3 vejce uvařené natvrdo
- 100 g Jablka Janagold
- 150 g Okurek nakládaných
- 5 polévkových lžic domácí majonézy
- 1 1⁄2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 menší, nebo 1⁄2 vetší cibule nakrájené na jemno
Postup: Brambory uvaříme ve vroucí osolené vodě do měkka. Ještě vlažné oloupeme. A poté nakrájíme na menší kostky. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky. Zakápneme citrónovou šťávou
Zelenina:
- 130 g mrkve
- 70 g pastináku
- 70 g celeru
Marináda:
- 170 ml vinného octa
- 250 ml vody
- 8 kuliček černého pepře
- 1⁄2 lžičky hořčičných semínek
- 1 bobkový list
- 1 kulička nového koření
- koprová nať
- 50 g cukru
- 3 g soli
- Šťáva z půlky citrónu
Postup: Koření v rendlíku opražíme krátce nasucho, zalijeme vodou a octem, osladíme, přivedeme k varu a 15 minut na mírném ohni prohříváme. Koření vyjmeme. Kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostky a vložíme do teplé připravené marinády. Odložíme na stranu a necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté do laku přidáme šťávu z citrónu a dáme vychladit do lednice na 24hodin. Všechnu zeleninu s jablkem, vejci a okurkou vložíme do mísy, přidáme majonézu, kterou jsme si rozmíchali s hořčicí a důkladně, ale opatrně promícháme. Dle chuti dosolíme popřípadě, přilijeme trochu vody ze zeleniny. Necháme v chladu nejméně 4 hodiny odležet.
S avokádem podle šéfkuchaře Romana Dolejše (chez Marcel)
Den staré uvařené brambory ve slupce oloupeme a nakrájíme na úhledné kostičky. Celer uvaříme ve slané vodě a mrkev s cukrem, oboje na skus. Uděláme si majonézu z vařených žloutků, přidáme jeden kousek ančovičky, vodu z okurek Cornichon a pokud máme přístup k Wasabi, přidáme na špičku lžíce. Oloupeme 1 avokádo a nakrájíme na stejné kostky jako brambory, vše spolu opatrně smícháme. Brambory a avokádo by se mělo trochu rozpadat aby spolu s majonézou vytvořil krémový vzhled a necháme den uležet.
Bez majonézy podle šéfkuchaře Michaela Váni (U Modré kachničky)
- 400 g brambor
- 100 g mrkve
- 100 g celeru
- 1 banánová šalotka nebo bílá cibule
- 1 jarní cibulka
- 1 menší jablko
- jablečný ocet
- sůl
- olivový olej
- drcený pepř
- listová petržel
- citron
Brambory dáme vařit ve slupce, oloupeme a necháme chvilku zchladit. Mezitím si do mísy na hrubém struhadle nastrouháme mrkev, celer, jablko, nakrájíme šalotku, jarní cibulku a zakápneme citronovou šťávou. Oloupané brambory po délce rozpůlíme, nakrájíme na hrubší plátky a přidáme do mísy. Vše osolíme,přidáme olivový olej, ocet, sůl, pepř, ocet a petrželku. Vše pomalu promícháme. Nejlépe podávat ještě vlažný. Tento bramborový salát je nejen rychlý na přípravu, ale i zdravý díky nevařené zelenině a lehko stravitelný díky absenci majonézy či mléčných produktů.
Bez uzenin podle šéfkuchaře Jiřího Housky (Jakub Restaurant)
Uvařené brambory necháme vystydnout a oloupeme, poté nakrájíme na nudličky, přidáme dijonskou hořčici, na jemno nakrájenou cibuli, hrášek, kyselé okurky, uvařenou kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, na jemno nasekanou pažitku nebo petržel, na tvrdo uvařené a nakrájené vejce.Ochutíme solí, čerstvě mletým černým pepřem, majonézou, octem a můžeme přidat trochu cukru.
Nakrájenou cibuli si nechám krátce přejít varem ve vinném octě, bramborový salát nám pak déle vydrží, třeba i sedm dní, když je ve správné teplotě.Majonézu si vyrábíme vlastní z domácích farmářských vajec, dobrá domácí majonéza je velký pomocník při výrobě vánočního salátu. Hrášek používám mražený, jen krátce zblanšírovaný. Má krásnou barvu a chuť lepší než sterilizovaný. ̈
S libečkem
Také tradiční recept na štědrovečerní bramborový salát lze ozvláštnit léčivou bylinkou. Chuťové smysly v tomto spojení potěší zejména libeček lékařský. Potřebujeme na něj brambory, cibuli, sterilované okurky, kořenovou zeleninu, plnotučnou hořčici, majonézu a v neposlední řadě právě nať libečku. Brambory ve slupce, zeleninu a vejce uvaříme, společně s cibulí a okurkami nakrájíme na drobné kostičky, přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř, podle potřeby přilijeme okurkový lák a nakonec salát posypeme natrhaným libečkem.
„Libeček je močopudný, podporuje vylučování nežádoucích solí z organismu, především chloridů. Výborně léčí záněty dolních cest močových, jeho vlivem se rozpadají močové kameny, zlepšuje vylučování trávicích fermentů a příznivě ovlivňuje také nepravidelnou menstruaci. Kromě toho odvádí z organismu toxiny, čistí krev, zlepšuje krevní oběh a posiluje srdce,“ vysvětluje nejznámější česká bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.