Tuňák je moje životní jistota. Tolikrát mi pomohl odvrátit valící se průšvih, že budu do smrti vděčně tleskat tomuhle báječnému vynálezu. Tak jednou zavolala nečekaně moje máma -měla patnáct minut ke dveřím mého bytu.
Nejenže je nesnesitelně pořádná, navíc nesnáší zjištění, že JEJÍ dcera nemá NIC vařeno, lednička vypadá jak před rozmrazováním a tak... Zůstala jsem v klidu. Z rychlovarné konvice jsem nalila vařící vodu do hrnce, dala vařit těstoviny, otevřela konzervu loupaných rajčat a milovaného tuňáka.
Když si máma zouvala boty, slyšela jsem, jak říká: Tady něco krásně voní! A já už jsem jen přidávala plátky nakrájeného rychle osmahlého česneku. S tuňákem se dají vykouzlit desítky neotřelých variant velkých dobrot. Jen si musím hlídat svoji životní jistotu: tuňáka mít vždycky při ruce.
DOBA PŘÍPRAVY:
10-15 minut, pro 4 osoby
POTŘEBUJETE:
200g kuskusu
2x 400g konzervu cizrny
2x 200g tuňáka v olivovém oleji
300g rozpůlených malých, nejlépe třešňových rajčátek 1/2 pevné salátové okurky šťáva z 1 citronu
lžíce čerstvé máty, nasekané
sůl, pepř
1. UVAŘTE KUSKUS
Do velké mísy nejdříve vložte kuskus a podle návodu přelijte vroucí vodou, přikryjte a ponechte stát, aby změkl.
2. SMÍCHEJTE PŘÍSADY
Slijte cizrnu a tuňáka (olej nechte stranou) a přimíchejte je do mísy. Přidejte třešňová rajčátka a okurku. Smíchejte olivový olej z tuňáka s citronovou šťávou a mátou, osolte, opepřete a přilijte do mísy. Všechno důkladně promíchejte.
Jak vybrat nejlepšího tuňáka |
Konzervovaný tuňák patří právem mezi základní domácí zásoby. Určitě byste měli mít doma několik konzerv, protože s nimi můžete vykouzlit nevídané věci. Jak ale vybrat tu nejlepší? Všechny konzervy samozřejmě obsahují ten samý a nejdůležitější základ - tuňáka. Ten ale může být naložen vždy v něčem jiném, kde kvalita už není tak jednoznačná.
Ve vlastní šťávě
Základní variantou je tuňák ve vlastní šťávě, jinak řečeno ve vodě. Toho doporučujeme - naložení v pramenité vodě je lepší než ve slaném nálevu. Díky moderním konzervačním technikám už na naložení není potřeba soli.
Chcete-li tuňáka použít do salátu nebo k přípravě teplého pokrmu, například těstovin, zvolte tuňáka v olivovém oleji. Kousky ryby nechte okapat a zbylý olej pak skvěle využijete při restování nebo jako základ pro dresink.
Dnešní hypermarkety nabízejí tuňáka v nejrůznějších dochucených nálevech. Jste-li příznivcem ostrého, vynikající je tuňák v nálevu s pikantním kořením, které se výborně hodí k těstovinám či k rýži. Kromě ostrého nálevu můžete využít tuňáka v dresinku. Ten je vynikající k přípravě nejrůznějších pomazánek, salátů nebo sendvičů. Dresink seženete česnekový, bylinkový nebo i citronový.
|
Autor:
Dita Pecháčková, autorka je šéfredaktorkou časopisu Apetit