Šípkový sirup
Na přípravu sirupu budete potřebovat:
- 350 g čerstvých šípků
- 350 g krystalového cukru
- 1 lžička kyseliny citronové
- 1 l vody
Pomocí pasírovače nebo mlýnku na maso zpracujeme šípky na hrubou hmotu. dáme pozor, aby se nerozmělnily na pastu. Hmotu dáme do hrnce a zalijeme 500 ml vroucí vody. Oboje promícháme, přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme asi hodinu luhovat. Potom přecedíme odvar do mísy, kterou přikryjeme čistou utěrkou. Hmotu zachycenou v sítu vrátíme do hrnce a zalijeme 500 ml vroucí vody. Směs přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme v hrnci přes noc luhovat.
Druhý den přecedíme odvar do jiného hrnce, kam přidáme první várku, cukr a kyselinu citronovou (tuhou složku zachycenou v sítu vyhodíme). Na nízkém žáru uvedeme tekutinu do mírného varu a povaříme 5 minut. Zpočátku mícháme, aby se cukr dobře rozpustil.
Směs přelijeme do spařeného sáčku na cezení zavěšeného nad mísou necháme překapat. Po vychladnutí nalijeme sirup do odměrky, a je li zapotřebí, doplníme ho vroucí vodou na 500 ml. Hotový sirup nalijeme pomocí trychtýře nalijeme do láhve. Při plnění dbáme, aby mezi hladinou a objímkou hrdla zůstala jen asi 2 cm široká mezera. Vzduchotěsně zazátkujeme
Mátový sirup
Na přípravu sladkého mátového sirupu budete potřebovat:
- 50 g čerstvé máty
- 500 ml vody
- 500 g krystalového cukru
Mátu opereme a pečlivě otřeseme přebytečnou vodu. Ze stonků zdrhneme do mísy listy a stonky vyhodíme. Listy posypeme cukrem, zalijeme vroucí vodou a vše promícháme. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme obsah 48 hodin louhovat. Občas směs promícháme. Tekutinu přecedíme přes husté síto do hrnce (vyluhované listy vyhodíme). Na nízkém žáru uvedeme do mírného varu. Mícháním zajistíme, aby se všechen cukr dokonale rozpustil. Povaříme pět minut.
Bezinkový sirup z bobulí s rumem. K posílení imunity i k pochutnání |
Sirup přelijeme do odměrky a necháme vychladnout. Pak ho pomocí trychtýře nalijeme do láhve. Při plnění dbáme, aby mezi hladinou a objímkou hrdla zůstala jen asi 2 cm široká mezera. Vzduchotěsně zazátkujeme.
V chladničce vydrží sirup až rok, jinak se musí pasterizovat.
Kořeněná ostružinová šťáva
Ostružiny jsou jednou z lahůdek sklonku léta. Ve venkovské krajině najdete spoustu ostružiníků s grilandami buclatých, šťavnatých a lesklých plodů.
Na přípravu sirupu budete potřebovat:
- 250 g zralých ostružin (omytých, okapaných a osušených)
- kůru z 1 citronu
- 250 g krystalového cukru
- špetku hřebíčku
- velkou špetku mleté skořice
- velkou špetku mletého zázvoru
- 250 ml studené vody
Omyté a osušené ovoce dáme do kastrolu, kam přidáme citronovou kůru, polovinu cukru, všechno koření a polovinu vody. Za stálého míchání, které urychlí rozpuštění cukru, směs pozvolna přivedeme k varu a povaříme 10 minut. Zároveň dáme do hrnku druhou polovinu vody a cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu. Tekutinu svaříme na třetinu, avšak ne více, protože jinak by cukr zkaramelizoval. Hotový sirup přilijeme do kastrolu s ovocným základem a oboje promícháme. Směs přelijeme do síta vyloženého mulem a posazeného nad mísou. Necháme tekutinu okapat.
Po vychladnutí přelijeme sirup do odměrky. Jestliže nedosahuje ke značce 400 ml, podle potřeby jej doplníme vroucí vodou. Pomocí trychtýře nalijeme sirup do lahví. Při plnění dbáme, aby mezi hladinou a objímkou hrdla zůstala jen asi 2 cm široká mezera. Vzduchotěsně zazátkujeme.