Kulajda se zastřenými vejci
Velkou předností kulajdy je, že je výborná nejen z čerstvých hub, ale i z těch sušených. V každé rodině se ale vaří jinak. Někdo má raději hodně smetanovou až dosladka, jiný zase výrazně kyselou.
Co budete potřebovat?
- hrst sušených nebo čerstvých hub
- 50 g másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 800 ml vody
- 250 g brambor
- sůl, bílý pepř
- 200 ml zakysané smetany nebo smetany ke šlehání
- ocet podle chuti
- 50 g másla na zjemnění
- 1 snítka čerstvého kopru nebo 2 lžíce sterilovaného
- 4 vejce
Postup: Sušené houby předem namočíme, minimálně na hodinu. lepší ale je nechat je ve vodě přes noc. Nejdříve si z másla a mouky připravíme jíšku, kterou za stálého míchání zalijeme vodou. Brambory očistíme a nakrájíme na kostky. S houbami (i vodou, ve které se namáčely) je přidáme do polévky. Osolíme, opepříme, a vaříme asi 15–20 minut. Zatímco se polévka vaří, připravíme ztracená vejce. V lehce osolené a okyselené, mírně vroucí vodě uděláme vír a do něj vložíme v naběračce rozklepnuté vejce a povaříme ho zhruba pět minut, vejce vyjmeme a teprve poté zavaříme další. Při podávání vkládáme do každé porce polévky jedno zastřené vejce. Do téměř hotové polévky přidáme smetanu a podle chuti přidáme ocet, zjemníme máslem a přidáme posekaný kopr.
Čočková polévka
Čočka je královna mezi luštěninami a ačkoli plně nahradí maso, když do polévky přidáte slaninu, bude o to pikantnější a lepší.
Co budete potřebovat?
- 150 g čočky
- 150 g libové slaniny
- 1 malá cibule
- 150 g kořenové zeleniny (karotka, celer, petržel)
- 200 g brambor
- ocet
- cukr
- sůl
Postup: Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit. Mezitím si v kastrolu lehce osmahněte libovou slaninu spolu s nakrájenou cibulí a kořenovou zeleninou. Přidejte na kostky nakrájené a oloupané brambory. Osolte a vlijte částečně předvařenou čočku. Vše uvařte doměkka. Na závěr dochuťte špetkou cukru a octem.
Kyselo
Kyselo patří mezi krkonošské speciality. Je oblíbená nejen pro rychlost s jakou ji dokážete připravit, ale také pro pikantní nakyslou chuť.
Co budete potřebovat?
- 120 g chlebového kvásku
- 40 g másla nebo sádla
- hrst sušených hub (nejlepší je směs)
- 300 g brambor
- 1 středně velká cibule 900 ml vody
- 200 ml mléka
- 2 vejce
- sůl
- kmín
Postup: Chlebový kvásek zřeďte trochou vlažné vody a nechte několik hodin, nejlépe přes noc, vykynout. Do hrnce vložte houby s kmínem a přidejte oloupané na kostičky nakrájené brambory. Přilijte vodu, osolte a uvařte doměkka. Poté přidejte kvásek a povařte. Na másle nebo sádle osmažte drobně nakrájenou cibuli a přisypeme ji do polévky. Mezitím si připravte míchaná vajíčka, která naservírujte rovnou do talířů.
ČTĚTE TAKÉ: |
Staročeská polévka s pivem
Většinou si dáte pivo až po polévce, ale zkuste ho někdy přidat hned do polévky. Pivní polévka s chlebem není žádný módní hit - horkou polévku z piva připravovali už před několika staletími.
Co budete potřebovat?
- 4 dl plzeňského piva
- 30 dkg černého chleba
- 40 dkg hovězího masa
- 30 dkg kořenové zeleniny
- 1 cibule
- 2 vejce 1/4 l sladké smetany
- kmín
- mletý pepř
- sůl
- chléb
Postup: Hovězí maso a kořenovou zeleninu uvařte doměkka v osolené vodě. Chléb, který pokrájíte na velké kostky zalijte pivem a nechte ho rozměknout. Polévku přeceďte a do čistého vývaru přilijte změklý chléb s pivem a nechte rozvařit. Na závěr polévku okmínujte a zalijte rozšlehanými vejci. Abyste polévku zjemnili, přidejte nakonec smetanu.
Zimní ovesná posilující polévka
Polévka, která je nejen zdravá, ale také prohřeje celé tělo.
Co budete potřebovat?
- 100g ovsa (ne vloček, ale celého ovsa nahého)
- 2,5 l vody
- mořská sůl dle chuti (cca 3 lžičky)
- kousek řasy kombu nebo wakame
- 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 5 kuliček celého pepře
zázvor (velikosti 2 palců) - 2 mrkve
- 1 petržel
- 1/3 menšího celeru
- 1 cibule
- cca 10–15 listů kadeřávku (nebo cca 15–20 ks růžičkové kapustičky)
- 1 uzené tofu nebo uzený tempeh (cca 200 g)
Postup: Oves promyjte a namočte do vody na několik hodin (ideálně alespoň na 2–5 hodin, pokud ho necháte namočený přes noc, mějte hrnec v chladné špajzce nebo v ledničce, aby nekysla voda). Ve stejné vodě dejte oves vařit. Přiveďte k varu, přidejte sůl, koření, řasu, jednu velkou nerozkrájenou mrkev a poloviční množství zázvoru, okrájejte slupku a dejte ho do polévky v celku. Vařte pod pokličkou do úplného změknutí ovsa. Mezitím si nakrájejte zeleninu na kostičky a pomalu ji opékejte na oleji. Kadeřávek omyjte a dejte ho vařit na pařák nebo do jiného hrnce s vroucí osolenou vodou. Když máte vývar uvařený, přeceďte ho přes velký cedník. Vyndejte koření a na stranu si dejte menší část ovsa – ne více než třetinu. Do hrnce vraťte přeceděný vývar, uvařenou mrkev, zázvor, řasu a 2/3 ovsa a vše rozmixujte ponorným mixérem do hladkého, lehce "smetanového" krému s narůžovělou barvou.
Do krémového základu přidejte orestovanou zeleninu, na kostičky nakrájené uzené tofu nebo tempeh, zbytek neumixovaného ovsa a společně pár minut povařte. Kadeřávek vyndejte včas, měl by být měkký, ale krásně zelený – ne hnědý. Nechte ho okapat a mírně zchladnout v cedníku a pak nakrájejte na menší kousky – já většinou vykrajuji středové žebro, které je tvrdé a moc nám nechutná. Do talířů dejte nakrájený kadeřávek, zalijte horkou polévkou a dle chuti můžete ještě přidat šťávu z čerstvého zázvoru. (Očištěný zázvor nastrouhejte najemno a šťávu vymačkejte přes sítko). Pokud je polévka příliš zázvorová, zjemněte ji kouskem másla. Dochuťte solí dle potřeby.
Kaštanový krém
Pokud si chcete připravit netradiční polévku, kupte jedné kaštany a vyzkoušejte kaštanový krém.
Co budete potřebovat?
- 250 g jedlých kaštanů
- 500 ml vody
- 250 ml domácího zeleninového vývaru
- mleté nové koření
- muškátový oříšek
- zázvor
- 100 ml sladké smetany
- 100 ml zakysané smetany
- sůl a pepř
- čerstvá petrželka
Postup: Nožem rozloupněte skořápku a vyloupnuté kaštany dejte na 10 minut povařit do vody. Slijte je a ještě za tepla z nich oloupejte "chlupatou" slupku. Nakrájejte kaštany na menší kousky nebo rozdrolte prsty, vhoďte je do vroucí vody, přidejte vývar a koření dle svých chutí a vařte 30 minut. Poté odstavte, dejte si stranou pár kousku kaštanů na ozdobu a rozmixujte. Krém zahustěte sladkou smetanou, prohřejte a dochuťte polévku podle potřeby. Podávejte se zakysanou smetanou, ozdobené čerstvou petrželkou, kaštany a kouskem celozrnného pečiva.